xcounter
#

Гарматне м'ясо нашвидкоруч: чому Росія терміново формує бойовий армійський резервний склад БАРС

На відбір особового складу для двох армій відводиться лише місяць
Хочеш стати частиною великої команди "вежливых людей"? Йди у БАРС, - закликають у Росії
Хочеш стати частиною великої команди "вежливых людей"? Йди у БАРС, - закликають у Росії
2954

​У серпні 2021 р ЗС Росії почали терміново формувати бойовий армійський резервний склад (БАРС) із запасників, які у першу чергу призиваються до ЗС у надзвичайній ситуації (у т.ч. при загрозі збройного конфлікту). У мирний час резервістів БАРС готуватимуть на зборах, з ними укладуть контакт, а їхня служба буде оплачуватися. Що буде собою представляти цей БАРС та для чого його так масово й терміново готують – у матеріалі Defense Express.

Військкомати та організаційно-мобілізаційні управління (ОМУ) усіх військових округів та Північного флоту ЗС Росії почали термінове та масове комплектування мобілізаційного людського резерву (МЛР) силових структур, та у першу чергу – ЗС. Це робиться вперше у пострадянській Росії. За короткий проміжок часу з резервістів, які підписали контракти, намічено створити контингенти БАРС.

БАРС
Військовий комісаріат Красноярського краю запрошує "активних, амбітних людей"

БАРС створюється за указом президента РФ. Підписати контракт на службу у БАРС можуть громадяни Росії, що були у запасі ЗС, які підходять за здоров'ям (кат. А та Б), освіті (не менше 9 кл.), проф. псих. придатні (1-3 кат.), без судимостей чи не підслідні та не наркомани.

Читайте також: Фронт на східному фланзі: сценарій нападу Росії на НАТО

У першу чергу це ті, що тільки відслужили у ЗС, козаки, охоронці, які закінчили військові кафедри тощо. Контракт з МО можуть підписати солдати, сержанти, старшини та прапорщики до 42 років, офіцери до капітана до 47 років, майори та підполковники до 52 років, полковники до 57 років (та ті, що мають еквівалентні корабельні звання).

БАРС РФ
Хочеш стати частиною великої команди "вежливых людей"? Йди у БАРС, - закликають у Росії

Перший контракт укладається на 3 роки, наступні – на 1-5 років. Резервісти будуть приписані до частин, куди щомісяця повинні прибувати на збори (до 3 днів), та де будуть займатися військовою підготовкою.

Щорічно резервісти можуть бути призвані на тривалі (до 1 місяця) збори, де можуть залучатися до навчань та виконання інших завдань (охорони військових та держ. об'єктів, підтримання правопорядку та ліквідації наслідків стихійних лих). Участь в усіх зборах оплачується МО, зі збереженням місця роботи та середнього заробітку (підприємству це компенсують). Резервісту відшкодують витрати на оплату проїзду, оренду житла та оплатять відрядження.

БАРС РФ
У Росії триває кампанія по набору до БАРСу

При укладанні першого контракту резервісти отримають одноразову виплату (солдат-сержант 18-39 тис. рублів., офіцер – 34-66 тис. рублів.), у залежності від терміну контракту. За участь у зборах на 3 дні солдат-сержант отримає до 5 тис. рублів, офіцер – до 10 тис. рублів., а на 30 днів – солдат-сержант отримає до 25 тис. рублі., офіцер – 30-75 тис. рублів. За просто знаходження у БАРС резервісти отримають 12% окладу військовослужбовців (за звання та посаду).

"Очередной лохотрон, не знают, как удержать тех, кто ушёл из армии, а ушли они из-за беззакония, которое там происходит", так також коментують стороне БАРС у РФ.

Разом, виплата за рік для полковника складе 156 540 рублів., лейтенанта – 120 865 рублів., сержанта – 85 190 рублів., рядового – 59 455 рублів. Резервісти отримають соціальний захист, як і кадрові військові. Їх забезпечать формою, безкоштовним харчуванням, медичною допомогою та страховими виплатами.

Загальна чисельність БАРС за даними воєнкома Карелії полковника А. Артем'єва – до 100 тис. осіб. ОМУ та військкомати усіх військових округів та Північного флоту, а також незаконно – у окупованому Криму та ОРДЛО розгорнули найактивнішу кампанію з вербування резервістів у БАРС. На ресурсі www.youtube.com є безліч відое з виступами воєнкомів областей та міст Росії, які рекламують службу у БАРС.

Військкомати усіх військових округів та Північного флоту, а також незаконно – у окупованому Криму та ОРДЛО розгорнули найактивнішу кампанію з вербування резервістів у БАРС.

Найбільший контингент БАРС, за заявою начальника ОМУ Південного ВО полковника К. Запатоцького, буде у цьому окрузі (38 тис. осіб). Звідси виходить, що на Південний ВО припадає 38% резервістів БАРС, й це наводить на думку, що саме цей округ готується до нападу на Україну.

БАРС з офіційних заяв призначений для участі у навчаннях, охорони об'єктів, підтримання правопорядку та ліквідації наслідків стихійних лих. Але охорона об'єктів – функція військ територіальної оборони, підтримання правопорядку – Росгвардіі, ліквідація наслідків стихійних лих – МНС. Та створювати БАРС для дублювання їх функцій немає сенсу. Залишається участь у навчаннях, але у якості кого?

БАРС
Служба у БАРСІ подається як можливість відкрити для себе нові перспективи

Щоб точно відповісти на це питання, довелося переглянути багато відео з виступами воєнкомів, та у одному з них підполковник А. Федоров з Іркутської обл. проговорився, що резервісти на зборах будуть займатися водінням БМП, танків, стрільбами з усіх видів зброї (тобто бойовим навчанням загальновійськових частин, а не територіальних військ, Росгвардіі та МНС).

БАРС
Резервістів обіцяють навчити тому, що потрібно кожній "увічливій людині"

А у іншому відео воєнком Спасска підполковник В. Бєлан повідомив, що резервісти поповнять бойові підрозділи не повністю укомплектованих частин, до яких приписані. А у третьому відео воєнком Хакасії полковник А. Тітов взагалі згадав про формування мотострілецької бригади.

Резервісти БАРС покликані для того, щоб швидко доукомплектувати існуючі з'єднання до штатного складу

У ЗС РФ більшість дивізій укомплектовані не у повному обсязі. Наприклад, у ЗВО у 5 дивізіях не вистачає по 1 загальновійськовому полку, а у Південному ВО тільки почали формувати 2 дивізії, а також не вистачає деяких армійських з'єднань.

Резервісти БАРС покликані для того, щоб швидко доукомплектувати ці з'єднання до штатного складу. Тому їх й називають – бойовий армійський резервний склад. Але з цього робиться таємниця, та тільки балакучість трьох воєнкомів дозволила її розкрити. Однак те, що з цього робиться таємниця – небезпечна ознака.

БАРС
У армії РФ не вистачає особового складу

З чим же пов'язаний таких поспіх у комплектуванні БАРС у Південному ВО? Населення регіонів округа понад 26 млн. осіб. З них, з огляду на низькі зарплати та безробіття на Північному Кавказі, нескладно набрати потрібну кількість резервістів. Але дивує швидкість формування БАРС. На відбір особового складу для двох армій відводиться лише місяць. Це нормативи часів Другої світової війни.

Експерт, полковник у відставці В. Літовкін вважає, що це пов'язано з навчаннями "Запад-2021", тому що на такі навчання зазвичай залучають резервістів. Подібну ж версію висловили оглядач В. Мухін та експерт, капітан 1-го рангу у відставці С. Іщенко. Повідомлялося, що у рамках цих навчань резервістів вже перекинули у Калінінградську обл. А у телеграм-каналі "Новое столетие" навіть припустили, що це пов'язано з переходом влади у Афганістані до руху "Талібан". Тим більш, що Південний ВО географічно близький до афганського напрямку.

БАРС
Різке зростання числа резервістів можна пояснити двома цілями - підготовкою до великої війни і переходом на контрактну армію.

У свою чергу, російський військовий експерт Олександр Гольц у своїй колонці на сайті Republic пише, що таке різке зростання числа резервістів можна пояснити двома цілями - підготовкою до великої війни і переходом на контрактну армію.

"Найгіршим варіантом створення БАРС є можливість того, що мобрезервів спішно створюють, припускаючи почати через півтора-два роки великі бойові дії. З усіма наслідками, що випливають для росіян", - пише Гольц.

БАРС
А може БАРС - це перехід на професійну армію без призову?

"Найоптимістичнішим, звичайно, є припущення, що російська влада веде підготовку до того, щоб через 2-3 роки (якраз до президентських виборів) зробити подарунок народу і скасувати обов'язковий призов до збройних сил. Якщо так, то можна очікувати відродження ще однієї ініціативи, яка обіцяла чимале полегшення армійського тягла хоча б для частини наших громадян ", - йдеться в його колонці.

Тим часом інший військовий експерт з Росії Віктор Мураховський розповів Бі-Бі-Сі, що проект збільшення числа резервістів-контрактників пов'язаний з тим, що міністерство оборони змогло знайти кошти на нього.

БАРС
У Росії експеримент з мобілізаційним людським резервом проводився ще 2015 року

За його словами, експеримент з мобілізаційним людським резервом, який проводився з 2015 року, дав певний досвід. При цьому російські військові у створенні контрактного резерву використовували принцип, який покладений в основу аналогічної американської системи.

"Там теж резерв армійський на контракті міститься, і в разі необхідності вони стають ядром розгортання частин нового формування, які повинні брати участь [у бойових діях], крім тієї армії, яка існує в разі широкомасштабного конфлікту", - сказав він.

Танки Т-72Б3 та БМП-2 армії РФ
У Росії резерв БАРС не виключає загальну мобілізацію, він буде його складовою, ядром, навколо якого будуть створюватися нові частини

За словами Мураховського, у Росії такий резерв не виключає загальну мобілізацію, він буде його складовою, ядром, навколо якого будуть створюватися нові частини. При цьому такий резерв, за його словами, також не означає, що Росія переходить на контрактну армію, оскільки можуть виникнути проблеми у ході розгортання під час військових конфліктів, вважає Мураховський.

Куда-то набирают это пушечное мясо...

А ось що написали громадяни Росії у коментарях до рекламних кліпів воєнкомів, які закликали служити у БАРС (орфографія збережена):

  • уда-то набирают это пушечное мясо. Не ведитесь, когда то вместо занятий окажетесь где-нибудь в Таджикистане, в Сирии или подавлять митинги против пыни за 3 тыщи в месяц";
  • "Очередной лохотрон, не знают, как удержать тех, кто ушёл из армии, а ушли они из-за беззакония, которое там происходит. Авантюра для людей, ищущих приключения";
  • "Пусть ищут идейных за такое денежное довольствие - я металла на стройке больше собираю".

Та з особистого досвіду – автору цієї замітки довелося за часів СРСР брати участь у подібних зборах. Якщо збори БАРС будуть організовані аналогічно – резервісти БАРС залишаться зовсім не готовими до бою та небоєздатними. А звичаї у армії мало змінюються ...

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Новий сценарій війни між Росією та НАТО: актуальні висновки шведського аналізу