xcounter
#

Що може бути далі після підриву Каховської ГЕС з водопостачанням, ЗАЕС і "Кримським каналом"

6840
Каховська ГЕС до остаточного підриву російськими окупантами, супутникове зображення від Maxar Technologies
Каховська ГЕС до остаточного підриву російськими окупантами, супутникове зображення від Maxar Technologies

Наведена нижче інформація взята з відкритих джерел, буде доповнюватись і не претендує на вичерпність

Після того, як російські окупанти вранці 6 червня 2023 року підірвали дамбу Каховської ГЕС, що спровокувало неконтрольований скид води з Каховського водосховища, постало питання про можливий масштаб наслідків цієї руковотворної техногенної катастрофи рашистів для всього Півдня України. Можемо поки робити лише попередні припущення, опираючись на офіційні та інші відкриті джерела даних, які будуть доповнюватись по мірі надходження.

Наприклад, якщо виходити із офіційного повідомлення "Укргідроенерго", остаточно про наслідки підриву Каховської ГЕС можна буде говорити не раніше, аніж за 4 доби. Орієнтовно стільки може тривати спрацювання (тобто злив води) Каховського водосховища. Сама Каховська ГЕС, за даними установи, відновленню не підлягає, підрив відбувся саме в машинному залі.

Читайте також: Підрив рашистами Каховської ГЕС: комп'ютерне динамічне моделювання затоплення (відео)
Каховська ГЕС до остаточного підриву російськими окупантами 6 червня 2023 року, супутникове зображення від Maxar Technologies

Як цей теракт рашистів може вплинути загалом на комплекс гідроелектростанцій в Україні – даних поки нема.

В "Укргідроенерго" також кажуть, що неконтрольований скид води із Каховського водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої ЗАЕС, бо саме з цієї водойми станція брала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки. За даним "Енергоатома", станом 8.00 ранку 6 червня 2023 року станційний ставок-охолоджувач на ЗАЕС мав рівень води 16,6 метра, і цього було для потреб станції.

За попередніми даними, опираючись на повідомлення місцевих адміністрацій, підрив Каховської ГЕС може мати вплив на водопостачання на Херсонщині, Миколаївщині, в Запорізькій області та в Кривому Рогу. Проблем з водопостачанням у самому Києві не очікується.

Підрив рашистами Каховської ГЕС, 6 червня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Рашисти уже самі визнають, що більше не розраховують на подачу води до тимчасово окупованого Криму з Північно-Кримського каналу, стверджують, що начебто «зробили запаси води». Хоча насправді робота цілісного гідротехнічного комплексу, який забезпечував меліорацію і Криму, і Херсонської області, була остаточно порушена ще в листопаді 2022 року, коли росіянами була зруйнована головна насосна станція Каховського водосховища, яка власне й перекачувала воду в меліоративні споруди Півдня України. Самотіком вода з Дніпра в гідротехнічні споруди йти не може.

Наскільки через вторгнення рашистів деградувало сільське господарство Херсонської області (і зокрема, наскільки могла впасти фактична потреба в подачі води на поля), можуть показати такі цифри – якщо у 2021 році врожай зерна збирали із 731 тисяч гектар, то в 2023 році сіяли зерно лише на 50 тисяч га (ще 450 тисяч га полів на звільненій частині території заміновані та непридатні для землеробства).

"Кримський канал" до окупації росіянами Криму в 2014 році, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Наскільки можливо відновити весь гідротехнічний комплекс для сільського господарства на Півдні Україні, питання відкрите. Але тут варто зауважити, що навіть станом на 1970-ті спорудження цього комплексу коштувало декілька мільярдів доларів за тодішнім курсом (ну і звісно, за тодішнім валютним еквівалентом).

Якщо говорити й про інші наслідки підриву рашистами Каховської ГЕС "на перспективу", можливо і не настільки значимі, як описані зверху, то тут окрім остаточно зруйнування важливої електростанції варто вказати і такий момент. Шлюз Каховської ГЕС виступав "воротами" для судноплавства із Дніпра в Чорне море, зокрема до портів Херсону та Миколаєва. І схоже, що перспектива повноцінного відновлення річкового транспорту після підриву рашистами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року теж стала сумнівна.

Каховський шлюз, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У ДПСУ показали, як їхні міні-РСЗВ будуть "гасити" піхотні штурми рашистів (фото)