xcounter
#

Підрив рашистами Каховської ГЕС: комп'ютерне динамічне моделювання затоплення (відео)

9213
Підрив рашистами Каховської ГЕС: комп'ютерне динамічне моделювання затоплення (відео)

Ще восени минулого року шведська інженерна компанія провела моделювання наслідків підриву греблі Каховської ГЕС

Сьогодні, 6 червня, у ночі окупаційними військами РФ був здійснений підрив греблі Каховської ГЕС. Наразі це один з найбільших воєнних злочинів Російської Федерації, який матиме катастрофічні наслідки у найближчий час, а також у середньостроковій перспективі.

Вірогідність того, що рашисти підуть на такий крок була оцінена, як доволі ймовірна ще восени минулого року й тому шведська інженерна компанія Dämningsverket тоді провела математичне моделювання підриву греблі. Для моделювання було використано програмне забезпечення HEC-RAS 6.3, Інженерного корпусу армії США.

Читайте також: Морпіхи США мають доволі оригінальну ідею, чим замінити ракети Hellfire на своїх вертольотах
підрив греблі Каховської ГЕС

Водночас компанія одразу зазначила, що модель - це модель, а не реальність. Більше того, вона не враховувала поточний рівень води, температуру, силу вітру та інші параметри, які будуть відповідати дню підриву (що цілком зрозуміло, для моделювання, яке було проведено наприкінці жовтня минулого року).

Але за найгіршим сценарієм різниця рівня води Каховського водосховища, яке тримало дамбу становить 13 метрів. У моделюванні підрив дамби становить 200 метрів.

На відео присутня часова шкала для оцінки наслідків у динаміці. Відповідно до неї основна маса води дійде до Херсону лише через 20 годин після підриву дамби. До цього вона затопить острова на Дніпрі, підтопить селища на лівому березі. У самому Херсоні затоплюється район Корабел, на лівому березі з найбільших населених пунктів у зоні ураження Олешки та Гола Пристань.

Але підрив греблі впливає на лише на Дніпро, підняття рівня води відбудеться на річці Інгулець, а також Бузького лиману. Вода також перетворить Кінбурнський півострів на окремі острови.

Також було проведено моделювання в залежності від ширини прориву греблі. Моделювання вище для 200 метрів, інші два сценарії для 400 та 1200 метрів прориву. Від цього залежить швидкість затоплення, що демонструє наступне моделювання.

З боку Defense Express маємо ще раз підкреслити, що це математичне моделювання, а не реальність. Закликаємо всіх осіб які знаходяться у зоні загрози затоплення чітко виконувати вказівки рятувальних служб.

Читайте також: У ДПСУ показали, як їхні міні-РСЗВ будуть "гасити" піхотні штурми рашистів (фото)
ТЕГИ Війна