xcounter
#

Чи будуть скоро на фронті рашистські бронепоїзди, і чому армія РФ взагалі почала їх застосовувати

6351
Армія РФ відпрацьовує розгортання понтонного моста МЛЖ-ВФ-ВТ, серпень 2017 року, фото з відкритих джерел
Армія РФ відпрацьовує розгортання понтонного моста МЛЖ-ВФ-ВТ, серпень 2017 року, фото з відкритих джерел

Те що на перший погляд виглядає як повна архаїка, насправді може бути спробою ворога раціонально контролювати свої залізничні комунікації

Російські окупанти в останній час "відзначились" стягуванням до фронту різних зразків архаїчної техніки. Спочатку в хід пішли БТР-50, що буквально пам’ятають ще Хрущова, далі – серійна "шушпанцеризація" МТ-ЛБ під корабельні зенітки 2М-3, котрою росіяни чомусь дуже пишаються.

На такому тлі логіка підказує, що далі окупанти ближче до лінії фронту будуть стягувати вже бронепоїзди. Тим більш, що рашисти час від часу "світять" використання таких "панцерників" на своїх тилових комунікаціях, і на перший погляд це виглядає як мінімум нераціонально. Бронепоїзд як вид зброї в 21 сторіччі остаточно морально застарів, та й прямо в боях проти ЗСУ окупанти їх застосовувати не наважились.

Читайте також: Армія РФ скопіювала "штурмові загони" саме з Другої світової, з битви за Кенігсберг в 1945 році
Тепловоз ЧМЕ3, перероблений під "бронелокомотив" для рашистського бронепоїзда, січень 2023 року, джерело - twitter-профіль Necro Mancer

Як ілюстрація – один із таких бронепоїздів під назвою "Енисей" влітку минулого року армія РФ "світила" на Куп’янському напрямку. Але коли там почався контрнаступ ЗСУ, то цей ворожий "панцерник" кудись просто "телепортувався". Але у ворога може бути своя логіка, щоб далі використовувати такий вид "зброї", і вона може виглядати так.

Справді, бронепоїзд – це морально застарілий вид техніки. Але його виготовлення для армії РФ може коштувати майже нічого (за вирахунком витрат на броньовану сталь). Хоча б тому вагони й тягу російські військові в кращому випадку можуть реквізувати у своїх компаній, в гіршому – взагалі вкрасти на тимчасово окупованих територіях України.

Рашистський бронепоїзд "Енисей", червень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Бронепоїзд для армії РФ може бути також форматом, як з мінімальною необхідністю використовувати "залізничні війська". Навіть у "мирних" умовах, щоб контролювати стан залізниць, потрібен спеціально виділений особовий склад та спецтехніка, яка може оперативно ремонтувати колії або хоча б вчасно виявляти неполадки на магістралях.

От, схоже, російським окупантам саме для того і потрібні бронепоїзди, щоб зокрема "економити" особовий склад "залізничних військ". Що зараз використовується переважно як безплатна робоча сила для спорудження другої гілки Байкало-Амурської магістралі.

Бронепоїзд рашистів у Мелітополі, весна 2022 року, зображення з відкритих джерел

Може бути ще контраргумент, що росіяни для своїх бронепоїздів використовують уже дефіцитні БМП-2 і ЗУ-23-2, кулемети та іншу важку зброю, що їм потрібніша на фронті. Але тут рашисти можуть вживати логіку, за якою і радянська армія після Другої світової війни використовувала бронепоїзди для контролю комунікацій на кордоні з ворожим Китаєм. Мовляв, "панцерник" - це не тільки вид техніки, але й формат переміщення "урізаної" мотострілецької роти на значні площі, де нема можливості поставити густу мережу своїх гарнізонів.

І на такому тлі окупантам може видаватись, що поставити одну-дві БМП-2, декілька ЗУ-23-2 і залогу приблизно до 100 військовослужбовців саме на бронепоїзд – це значно "економніший" формат використання цього наряду сил для контролю тилових комунікацій, аніж якби це все рухалось "своїм ходом" у маршевому порядку.

Рашистський бронепоїзд "Енисей", червень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Якщо всі вищевикладені міркування виявляться вірними, то цілком ймовірно, що ми ще побачимо бронепоїзди у бойових порядках рашистів. Можливо, один чи декілька з них знищать ЗСУ.

Читайте також: Для стрільби із HIMARS є один цікавий формат, але для нього треба C-130