xcounter
#

Для стрільби із HIMARS є один цікавий формат, але для нього треба C-130

17189
Вивантаження M142 HIMARS із C-130 під час спільних навчань з армією Румунії в 2020 році, ілюстративне фото від U.S. Army
Вивантаження M142 HIMARS із C-130 під час спільних навчань з армією Румунії в 2020 році, ілюстративне фото від U.S. Army

Виглядає як гарний спосіб поєднати мобільність та вогневу міць, але до нього окрім транспортників треба ще й "сітку" аеродромів

Збройні сили Австралії в 2025 році планують отримати перші з 20 замовлених систем M142 HIMARS в рамках контракту на 384 мільйони доларів.

Австралійські військові вже планують, що будуть застосовувати свої ракетні системи за форматом "вогневого нальоту". Але для цього будуть потрібні транспортні літаки C-130J та розгалужена мережа злітно-посадкових смуг. Про це пише The Defense Post.

Читайте також: "Бавовну" окупантам в Маріуполі могли зробити ракети GMLRS, але це мала бути дуже ризикована операція
Вивантаження M142 HIMARS армії США із C-130 для стрільби під час спільних навчань із армією Латвії, жовтень 2021 року, фото з відкритих джерел

Зазначається, що такий формат дій вже з 2010 року під назвою fire raid ("вогневий рейд" )відпрацьовує Корпус морської піхоти США.

І все має виглядати так: спочатку M142 HIMARS з обслугою на борту швидко вивантажується із C-130 і прямує до зворотного кінця злітно-посадкової смуги, де й відстрілює ракети по наперед наміченим цілям; після того HIMARS та C-130 мають перетнутись у "підвітряній частині злітно-посадкової смуги", має відбутись завантаження ракетної системи на борт літака, та власне виліт на нову точку. На все про все для виконання "вогневого рейду" - лише 10 хвилин.

M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Австралійські військові окремо наголошують, що обирали саме M142 HIMARS тому, що ця система легко вміщається в C-130, що надає додаткової мобільності. За даними The Military Balance 2022, збройні сили Австралії мають загалом 12 транспортних літаків C-130J.

В теорії, такий формат "вогневого рейду" міг би бути актуальним і для ЗСУ, щоб мобільніше та ще швидше утилізовувати російських окупантів. Але тут є свої "але" - рівень цілісності мережі аеродромів та фактична відсутність транспортних літаків, які можна було б виділити виключно для транспортування M142 HIMARS. Окрім того, з наведеного вище опису не зовсім зрозуміло, а як же і в яких умовах має відбуватись перезарядка ракетних систем.

Але цілком можливо, що після Перемоги над рашистами формат fire raid цілком можна буде запровадити в практику Збройних Сил України.

Вивантаження M142 HIMARS із C-130, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому росіяни не можуть "дістати" HIMARS та M270, і яку роль тут грає наша ППО