xcounter
#

"Бавовну" окупантам в Маріуполі могли зробити ракети GMLRS, але це мала бути дуже ризикована операція

36841
Пуск ракети GMLRS із M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Пуск ракети GMLRS із M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Успіх визначив не тільки тип зброї, але й набір факторів, які вплинули на підготовку до операції

Удар по об’єктам логістики російських загарбників в тимчасово окупованому Маріуполі 22 лютого 2023 року спричинив буквально ажіотаж. Бо, наприклад, після цього удару в інфопросторі пішли припущення, що Україна уже отримала далекобійні ракетні системи GLDSB з дальністю стрільби до 150 км.

Тим більш, що окремі офіційні спікери уже почали натякати на те, що ЗСУ тепер мають більше можливостей, щоб завдавати удари по окупантам в Маріуполі.

Читайте також: Британці показали "далекобійні можливості" для ЗСУ, і це аж ніяк не крилата ракета SCALP
GLSDB перед влученням у ціль, ілюстративний рендер від Saab

Але цілком може бути, що "бавовну" на голови загарбникам в цьому епізоді Сили оборони України могли доставити і уже наявними зразками озброєнь. Наприклад, керованими ракетами GMLRS з дальністю стрільби до 84 км, котрі відстрілюються із M270 або M142 HIMARS, як припускає портал The Drive в одній із своїх публікацій.

Автори видання свою думку аргументують дуже просто. Якщо поміряти по карті, то насправді від лінії фронту до об’єктів росіян в тимчасово окупованому Маріуполі – лише дещо більше 50 миль. І вже ця обставина дозволила би відстріляти GMLRS на дальність до 84 км по рашистам саме в цьому районі.

M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоправда, це мала би бути дуже ризикована операція, тому що нашій ракетній артилерії тут би довелось наближатись до лінії фронту ближче, аніж зазвичай.

В свою чергу, від Defense Express додамо, що успіх тієї чи іншої операції із ракетним ударом по тилам окупантів насправді залежить не тільки від конкретного типу зброї, але й також – від цілого набору факторів, які доводиться враховувати навіть на етапі планування.

Наприклад – наявність зручних маршрутів для швидкого заходу та виходу з позиції; щільність нашої ППО, яка б не дозволила окупантам "дістати" наші системи; слабкість ворожої ППО, яка може "пропустити" наші ракети тощо.

Випробувальний пуск ракети GLSDB до M270 та M142 HIMARS у Норвегії, 2019 рік, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як Повітряні Сили України можуть дійсно безпечно та ефективно використовувати JDAM-ER