xcounter
#

Армія Ірану почала маневри на кордоні з Азербайджаном, Тегеран провокує воєнний конфлікт з Баку

4299
При "бряцанні зброєю" Іран покладається на трикратну перевагу в чисельності своїх збройних сил
При "бряцанні зброєю" Іран покладається на трикратну перевагу в чисельності своїх збройних сил

Іран не влаштовує військово-технічна співпраця Азербайджану з Ізраїлем, Іран не влаштовують інфраструктурні проекти Баку, які можуть "відрізати" шлях до Вірменії. Тому Тегеран перейшов до "бряцання зброєю", хоча схоже Баку та Анкара були готові до такого варіанту розвитку подій.

Якщо узагальнити наявні публікації в закордонних ЗМІ, то можемо побачити таку диспозицію конфлікту, що нині розгоряється між Іраном та Азербайджаном.

Збройні сили Ірану почали військові маневри на кордоні з Азербайджаном.Для проведення маневрів на кордоні з Азербайджаном Іран залучить бронетанкові частини, артилерія, БПЛА та підрозділи РЕБ, і що ці маневри – "спосіб підвищення рівня боєготовності". Скільки солдат і техніки будуть залучені для цих навчань – Іран не розкриває, втім як і запланована тривалість цих маневрів – також лишається невідомою.

Читайте також: Азербайджанські БПЛА у війні за Нагірний Карабах - частина 1
Бронетехніка іранської армії в наступі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ціль цих навчань - Тегеран хоче примусити Азербайджан відмовитись від воєнно-технічної співпраці з Ізраїлем.

Тегеран також хоче, аби Азербайджан відмовився від втілення своїх інфраструктурних проектів в районі Нагорного Карабаху, а саме – від прокладання транспортного коридору із Нахічеванської автономії до іншої частини країни; це начебто "відріже" для Вірменії сухопутне сполучення із Іраном.

Реактивна артилерія армії Ірану на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент Азербайджану Ільхам Алієв відповів Ірану в наступній формі. Алієв дав коментар турецькому інформагентству Anadolu, в якому заявив, що Баку вважає своїми громадянами ті 25 тисяч вірмен, що живуть на території Нагорного Карабаху, що зараз контрольована "миротворчими силами" РФ.

Відтак – не буде ніякого відновлення автономії Карабаху, Азербайджан не стане змінювати формат поточного управління відвойованими територіями.

Бронетехніка армії Ірану, зосереджена біля кордону з Азербайджаном, фото з відкритих джерел

Навряд чи можуть скластись умови, за яких Баку відмовиться від поточних контрактів на купівлю озброєнь в Ізраїлю загальною вартістю 620 мільйонів доларів.

Тут мова головним чином про купівлю додаткових "дронів-камікадзе" Harop та Harpy, та купівлю боєзапасу до реактивних систем залпового вогню Lynx. Опціонально – можлива купівля додаткових ЗРК Barak 8, які змогли надійно прикрити Баку від можливої атаки вірменських ракетних комплексів "Искандер-Э" (які цілком могли належати насправді армії РФ).

Колонна БМП-2 армії Ірану, фото з відкритих джерел

І тут можливі два варіанти розвитку подій. Азербайджан за підтримки Туреччини зможе засобами дипломатичного впливу "виправити картину світу" для воєнно-політичного керівництва Ірану, і "бряцання зброєю" припиниться.

І тут, схоже, Анкара готова надати для Баку всю необхідну "інформаційну" підтримку.

Колонна техніки армії Ірану на марші, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ж "картина світу" для воєнно-політичного керівництва Ірану загостриться ще більше, і Тегеран почне "велику війну" проти Азербайджану. Тим більш, що формально Іран має перевагу в чисельності збройних сил – до 600 тисяч військовослужбовців, у той час як Азербайджан – близько 200 тисяч військовослужбовців.

Але схоже, саме на такий випадок Азербайджан та Туреччина провели безліч спільних маневрів, ціль яких – посилення синергії між арміями обох країн. Найбільш новий приклад – навчання "Сокол ТурАз-2021" у вересні 2021 року, під яких турецькі F-16, та азерджанські Су-25 та МиГ-29 вчились спільно знищувати літаки та засоби ППО противника, та уражати об’єкти в тилу противника.

Defense Express буде і далі слідкувати за розвитком подій в цьому регіоні.

На озброєнні частин ППО армії Ірану досі стоїть американський ЗРК МІМ-23 зразка 1960-1970-х років, фото ілюстративне
Читайте також: Використання РСЗВ у війні за Карабах