xcounter
#

Сербія готувалась до "малої війни" з Косово, "Панцырь" і Т-72 від Росії виявились "непотрібні"

3685
Європа була на порозі нового конфлікту на Балканах
Європа була на порозі нового конфлікту на Балканах

Сербія за відносно короткий час змогла відновити свою ударну авіацію. Відтак, сербські збройні сили тепер готові проводити не тільки "гібридні" операції антитерору, але й також – "класичні" загальновійськові операції

Європа завжди має підстави остерігатись нового збройного конфлікту на Балканах.

Зокрема тиждень, що минув, був "позначений" новою кризою між Сербією та Косово, яка могла перерости у збройний конфлікт. Про деталі цієї кризи можемо прочитати зокрема у цій публікації порталу Defence 24.

Читайте також: Сербія вперше показала Terminator з оновленою ракетою від ЗРК "Стріла-10": зроблено майже те, що для ЗС України пропонує ДержККБ "Луч"
Танки М-84 сербської армії на маневрах у квітні 2021 року, фото ілюстративне

Причина кризи – ззовні дріб’язкова, та виглядає просто як нерозважливість обох сторін. Все почалось з того, що адміністрація Косово оголосила норму, що при перетинанні кордону водії автомобілів із Сербії мають знімати свої номери.

У відповідь, косовські серби розгорнули акції протесту, зокрема заблокували своїми машинами прикордонні переходи.

Девять дней Косово Частично признанное балканское государство взбунтовалось  в очередной раз
Сили поліції Косово на кордоні із Сербією, вересень 2021 року, фото з відкритих джерел

Поліція Косово закономірно застосувала силу проти протестувальників, президент Сербії закликав місію НАТО в Косово KFOR "захистити сербських громадян", і також закономірно почав підвищувати бойову готовність своїх збройних сил та спецназу поліції.

Втручання сил KFOR зупинило ескалацію конфлікту. Але поведінка Сербії виявилась занадто показовою, і на цьому варто зосередити окрему увагу.

Сили місії KFOR на кордоні між Сербією та Косово, вересень 2021 року, фото з відкритих джерел

Для "демонстрації сили" воєнно-політичне керівництво Сербії вивело частини 2-ої та 4-ої армійських бригад, 72-ої бригади Сил спеціальних операцій, і також – підняло у повітря винищувачі та гвинтокрили своїх військово-повітряних сил.

Мабуть, найбільш неприємний сюрприз для усіх сусідів Сербії на Балканах – Кіпр швидко і таємно таки продав сербам декілька ударних гвинтокрилів Ми-35. Буквально в серпні 2021 року з’явились перші повідомлення, що Кіпр та Сербія ведуть перемовини про купівлю цих гвинтокрилих машин. Про результати перемовин нічого не було відомо, аж поки у небі біля кордону з Косово не з’явились уже сербські Ми-35 із бойовим навантаженням.

Сербський ударний вертоліт Ми-35 виконує проліт біля кордону з Косово, фото - прес-служба Міноборони Сербії

При демонстрації своєї повітряної міці Белград не обмежився лише вертольотами Ми-35. Наприклад, 25 вересня біля кордону з Косово пролетіли два сербські винищувачі МиГ-29 з підвішеними ракетами Р-73. А за декілька днів поспіль – там же пролетіли сербські штурмовики J-22, відносно недавно "поставлені на крило" та озброєні ракетами AGM-65 Maverick для ураження наземних цілей.

У липні 2021 року Сербія вперше показала, що "поставила на крило" свої штурмовики J-22 та озброїла їх ракетами AGM-65 Maverick, фото з відкритих джерел

Для демонстрації сили поблизу району із Косово бійці 72-ої бригади спеціальних операцій активно використовували свою легку бронетехніку. Наприклад, мова про новітні бронетранспортери Lazar-3 та бронеавтомобілі М16 Milos.

Сербські військові біля своїх БТР Lazar-3 поблизу кордону з Косово, фото - прес-служба Міноборони Сербії

Частини армійських бригад на кордоні з Косово вчинили хитріше – вони просто замазали свої розпізнавальні знаки за принципом "нас там нет", тобто – щоб ускладнити ідентифікацію сил для умовного противника.

Тому тут можна лише констатувати факт, що для демонстрації сили проти Косово сербські військові привели у бойову готовність частини із танками М-84, бойовими машинами піхоти М80А, самохідними артустановками 2С1 "Гвоздика" та системами залпового вогню М77.

Сербські бронетанкові частини на танках М-84 поблизу кордону з Косово, фото - прес-служба Міноборони Сербії

Якби це дивно не прозвучало, але чомусь під час цієї кризи Сербія не стала покладатись на "вундеваффе" від РФ – тобто подаровані танки Т-72МС "Белый Орел" та зенітні комплекси "Панцырь". Танки Т-72 серби картинно поставили на трали, "Панцырь" - взагалі не "світився" у цій історії, хоча сербські військові раніше тренувались застосовувати "Панцырь" по наземним цілям.

Комплекс "Панцырь" сербської армії, фото з відкритих джерел

Навряд чи воєнно-політичне керівництво Сербії мало таки намір розпалити нову війну на Балканах, їх дії скоріше нагадували імітацію "малої та переможної війни" для вирішення внутрішніх проблем.

Якщо наприклад, подивитись зараз на сайт Міноборони Сербії, то там можна побачити "вперемішку" повідомлення про "рішучу готовність до відсічі Косово" та повідомлення про "рішучість дати відсіч" опозиції, що вирішила "очорнити керівництво країни".

Паралельно з "бряцанням зброєю" на кордоні із Косово збройні сили Сербії провели також маневри своєї Дунайської флотилії, фото - прес-служба Міноборони Сербії

Але тут є і цілком практичний, точніше – "геополітичний" аспект. Сербія змогла створити ударне угрупування частин піхоти та ССО, озброєних легкою бронетехнікою і танками, самохідною артилерією і РСЗВ, і це угрупування може розраховувати на підтримку з повітря від тактичної авіації та від ударних гвинтокрилів армійської авіації.

У липні 2021 року Сербія провела випробування своїх легких вертольотів Н145, модернізованих для стрільби некерованими авіаційними снарядами калібру 80 міліметрів. Схоже, відновлених штурмовиків J-22 сербам виявилось "мало", фото з відкритих джерел

Збройні сили Сербії отримали здатність вести не лише "гібридні" операції антитерору, але й також – "повноцінні" загальновійськові операції.

І можливо, одного дня цей аспект стане спокусою для Белграду розпочати справжню війну проти Косово.

Сербія наполегливо повторює поведінку свого "давнього союзника" РФ - плекає реваншистські настрої та не шкодує ресурси на власні збройні сили
Читайте також: Непрошений експорт: РФ "подарувала" бронетехніку Сербії, яка сама є постачальником зброї