xcounter
#

Азербайджан і Туреччина проводять спільні навчання тактичної авіації: "прокладають" дорогу для Akinci та Bayraktar TB2

3511
Літаки Су-25 та МиГ-29 ВПС Азербайджану готуються до польотів, фото ілюстративне
Літаки Су-25 та МиГ-29 ВПС Азербайджану готуються до польотів, фото ілюстративне

Схоже, Анкара та Баку готуються до нової війни в регіоні Кавказу. На цей раз – з противником, що матиме на порядок сильнішу ППО, аніж Вірменія в Нагорному Карабаху

Прес-служба Міністерства оборони Азербайджану пише, що зараз в турецькому місті Колья відбуваються повітряні навчання "Сокол ТурАз-2021".

Їх учасники – військово-повітряні сили Азербайджану, які спорядили свої тактичні літаки МиГ-29 та Су-25, та ВПС Туреччини, які виставили для навчань свої літаки F-16.

Читайте також: Bayraktar TB2 Збройних Сил України відзняв унікальні кадри: показуємо парад з іншого ракурсу
Винищувач F-16 військово-повітряних сил Туреччини готується до польотів в рамках навчань "Сокол ТурАз-2021", фото - прес-служба Міноборони Азербайджану

Тема навчань "Сокол ТурАз-2021" окреслена в загальних рисах – виконання завдань по знищенню засобів об’єктової протиповітряної оборони, стратегічних об’єктів та літаків противника, що забезпечують ППО цих об’єктів.

Кількість літаків, що залучені до цих навчань – також невідома.

Пара азербайджанських штурмовиків Су-25 готується до злету, фото - прес-служба Міноборони Азербайджану

Але на основі цих нехай і обмежених даних можемо припустити наступне. Анкара та Баку готуються до нового військового конфлікту на Кавказі, в рамках якого Азербайджану та Туреччині доведеться мати справу з противником, що матиме на порядок сильніше та краще організовану систему протиповітряної оборони, аніж Вірменія під час війни за Нагірний Карабах восени 2020 року.

Винищувач F-16 Туреччини виконує зліт, фото - прес-служба Міноборони Азербайджану

Відтак, азербайджанські та турецькі військові зараз відпрацьовують таку тактику – першою в бій іде пілотована тактична авіація, котра виявляє "слабкі місця" у ворожій ППО, а безпілотні розвідувально-ударні комплекси (Bayraktar, або можливо і Akainci) – розвивають успіх, та завдяки своїм технологічним перевагам – знищують противника з повітря навіть більш ефектно, аніж це було під час війни за Карабах в 2020 році.

Перші чотири серійні безпілотники Akinci збройні сили Туреччини отримали наприкінці серпня 2021 року

Варто звернути увагу ще на таке повідомлення прес-служби Міноборони Азербайджану: частини протиповітряної оборони Окремої загальновійськової армії, що базується в Нахичеванській автономії, проводять комплексні навчання.

Позиція зенітно-ракетних комплексів С-125 збройних сил Азербайджану, фото - прес-служба Міноборони Азербайджану

Ціль цих навчань – налагодити взаємодію між частинами ППО Сухопутних військ та зенітно-ракетних військ, відбити атаку авіації противника, що діятиме на малих та надмалих висотах.

Зенітні самохідні установки сухопутних військ Азербайжану ведуть вогонь по повітряній цілі

Очевидно, азербайджанські військові готуються до воєнного конфлікту з противником, що матиме не тільки добре організовану ППО, але й також – добре навчену армійську авіацію.

Bayraktar TB2 під час Параду Перемоги в Баку, грудень 2020 року. На рахунку цього БПЛА скоро будуть і нові переможні кампанії
Читайте також: РФ в окупованому Криму вивела С-400 "полякати НАТО" і провести "електронні пуски"