xcounter
#

Скільки часу пішло на опанування Saab 340 AEW у Польщі, які також чекає Україна

Saab 340 AEW
Saab 340 AEW
9919

Два Saab 340 AEW мають посилити Повітряні сили ЗСУ, тому строки навчання польських льотчиків мають значення

Повітряні сили Польщі поповнились двома екіпажами для двох літаків дальнього радіолокаційного виявлення Saab 340 AEW. Пілоти отримали сертифікати 6 серпня під час урочистих заходів на аеродромі Gdynia Babie Doły 43-ої військово-морської авіабази у Поморському воєводстві на березі Балтійського моря.

Хоча це не означає те, що польські повітряні сили отримали додаткові бойові одиниці. Як зазначив статс-секретар міноборни Павел Бейда, початкової оперативної готовності Saab 340 AEW досягнуть лише у вересні.

Читайте також: Україна отримає першу БМП Lynx до кінця цього року - звіт Rheinmetall

Ця подія дозволяє оцінити час, який був необхідний польським льотчикам для проходження навчання для опанування цим літаком. А для нас це важливо, бо Україна також буде експлуатувати Saab 340 AEW, при цьому також два. Тому досвід польських колег цілком можливо використати у якості орієнтиру.

Нагадаємо, що Польща закупила у Швеції вживані Saab 340 AEW, які до цього, з 2011 року, експлуатувались в Об’єднаних Арабських Еміратах. Контракт був підписаний 25 липня 2023 року на загальну суму у 58 млн доларів за два літаки.

Для опанування літаків було відібрано 8 пілотів, 11 техніків та 9 операторів систем літака. Як зазначено в офіційному повідомленні Війська Польського, процес навчання розпочався після отримання першого літака "у першій половині 2024 року".

З боку Defense Express зазначимо, що перший Saab 340 AEW приземлився у Польщі 6 березня, другий - 10 червня 2024 року. Але, скоріш за все, переліт літака до Польщі, відбувся вже після його передачі, бо вказується, що з березня почалась вже практична частина навчання, а до цього теоретичне навчання проходило у Швеції.

Таким чином, цілком ймовірно, що повний курс навчання тривав близько 7-8 місяців, з яких теоретична частина зайняла 2-3 місяці, а практична - до 5 місяців.

На фоні цього можливо нагадати, що Швеція оголосила про передачу Saab 340 AEW 29 травня 2024 року. Тобто два місяці тому. Водночас на фоні реальних строків навчання пілотів та передачі перших F-16 до Повітряних сил України, робити прогнози щодо можливості скорочення курсу навчання може бути доволі необачним.

Читайте також: Ракета нового покоління проти дронів і ще три програми, які мають стартувати у США у 2025 році