xcounter
#

Ракета нового покоління проти дронів і ще три програми, які мають стартувати у США у 2025 році

2557
Фото - RTX (Raytheon)
Фото - RTX (Raytheon)

Американське військо має низку різних стратегій, як захиститися від такої сучасної загрози, як безпілотні літальні апарати

Армія США хоче провести одразу чотири конкурси, спрямовані на пошук засобів боротьби з різними безпілотними літальними апаратами - про це нещодавно заявив керівник програми з ракет та космосу бригадний генерал Френк Лозано: програми стартуватимуть у 2025 році за умови, якщо буде затверджено бюджетний запит служби.

Одна з найбільш важливих програм серед усіх чотирьох - це, ймовірно, створення ракети нового покоління для боротьби з дронами - поки що йдеться про Coyote від компанії Raytheon (RTX) та Freedom Eagle (FE-1) від BlueHalo, хоча проєкт зрештою мають відкрити і для інших учасників, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Щоб самотужки зробити БМП чи БТР треба 10-12 років: реальні строки на прикладі Польщі
Blue Halo
Фото - BlueHalo

Зокрема Лозано відзначає, що є низка інших компаній, які якраз працюють і цьому напрямку і чиї розробки, окрім дронів, також потенційно можуть перехоплювати й, наприклад, крилаті ракети. Інших деталей не розкривається, але можна припустити, що однією з вимог є низька вартість ракети.

Другий напрямок - портативна антидронова система для військових. Що це має бути не розкривається, хоча найбільш ймовірно, що йдеться про щось на кшталт антидронової рушниці. Але не виключено, що це також може бути й система радіоелектронної боротьби.

Лозано відзначає, що 101-ша повітряно-десантна дивізія вже тестує аналогічні системи та військові залишають позитивні відгуки, тому цілком логічним подальшим кроком буде провести конкурс у наступному році, щоб обрати найкращі рішення.

Третій напрямок не менш цікавий, і він полягає в пошуку "мобільної системи" командування та управління, яка передусім буде об’єднувати антидронові системи, а потім й інші засоби протиповітряної оборони ближньої дії.

Мета - знайти спершу щось просте в освоєнні, відзначає Лозано - на противагу системі IBCS (Integrated Battle Command System).

Зрештою, четвертий напрямок - це пошук нового радара для системи MLIDS (Mobile-Low Integrated Defeat System), яка знищує цілі за допомогою гармати XM914.

антидронова система M-LIDS
M-LIDS, фото - U.S. Army

Раніше Defense Express розповідав про те, як американські морпіхи хочуть боротися із FPV-дронами на рівні рядового хочуть боротися із FPV-дронами на рівні рядового - також з дешевими ракетами та без антидронових рушниць.

Читайте також: Дійсно історичний удар FPV-дроном: з’явилося відео, як він влетів у хвіст вертольоту Ми-28 рашистів