xcounter
#

Щоб самотужки зробити БМП чи БТР треба 10-12 років: реальні строки на прикладі Польщі

5108
Фото - Wojsko Polskie
Фото - Wojsko Polskie

У Польщі доволі реалістично оцінюють власні сили на прикладі тієї ж БМП Borsuk і озвучують реальні терміни щодо створення нових машин

Міністерство оборони Польщі у 2023 році уклало низку контрактів з PGZ (Polskiej Grupy Zbrojeniowej) на створення і постачання для збройних сил країни нової бронетехніки - йдеться про три проєкти: важка БМП CBWP (Ciężki Bojowy Wóz Piechoty), легкий бронеавтомобіль LPR (Lekki Pojazd Rozpoznawczy) і також колісну бойову машину NKTO (Nowy Kołowy Transporter Opancerzony).

Причому щодо останнього проєкту було найменше всього деталей - повідомлялося лише про те, що це буде вітчизняна розробка, а терміни постачання фіксувалися у межах 2028-2035 років. Тож цікавим у цьому контексті є оприлюднений польським виданням Defence24 матеріал, в якому вони поспілкувалися зокрема й щодо цієї програми з президентом правління PGZ Кшиштофом Трофняком.

Читайте також: Що змогла виторгувати Польща за компенсаційними угодами у США за закупівлю 96 Apache
БМП Borsuk
БМП Borsuk, фото - Wojsko Polskie

Передусім тут варто відзначити, що згідно з його заявою, польський оборонно-промисловий комплекс може створити новий власний колісний бронетранспортер за 10-12 років дослідно-конструкторських робіт - йдеться про розробку машини "з нуля" власними силами.

Як приклад Трофняк наводить ту ж бойову машину піхоти Borsuk - у першій половині цього місяця мають стартувати перемовини щодо закупівлі першої серійної партії для Війська Польського, водночас стартувала програма у 2014 років - тобто польський ОПК загалом пройшов шлях у 10 років від початку і до виготовлення перших серійних машин.

Тому Трофняк, з огляду на цей досвід, загалом закликає реалістично дивитися на терміни, якщо йдеться про розробку повноцінного вітчизняного зразка тієї чи іншої бронетехніки, і це дійсно доволі прагматичний підхід. "Якщо поставки [нової колісної бойової машини] розпочнуться через два-три роки, то шансів, що це буде досягнуто тільки за рахунок промисловості, немає. Новий розвиток, як і у випадку з Borsuk, який є найкращим прикладом, займатиме близько 11 років", - відзначає президент правління PGZ.

Трофняк наголошує - польський ОПК аж ніяк не має можливостей розробки такий проєкт самотужки у значно стислі терміни: "Попередні правління заявляли, що цей строк [10-12 років на розробку нової машини] буде суттєво скорочено, навіть у понад два рази, але я не бачу такої можливості". Він зауважує, що оборонне відомство країни погодилося із тезою, що їхня "оборонка" просто не зможе зробити нову машину у такі стислі терміни.

Wojsko Polskie
Wojsko Polskie

У PGZ відзначають, що сьогодні ще рано говорити про підрядників у цьому проєкті, оскільки рішення по машині ще не прийнято. Угоду по програмі NKTO у PGZ планують укласти не пізніше першого кварталу 2025 року, і якщо Міноборони погодить пропозиції, то зрештою можна буде укладати контракти з постачальниками технологій.

Фактично ті самі тези Трофняк озвучує й про інший польський проєкт, вже зі створення важкої БМП - вкластися у терміни п’ять-шість років нереально, зокрема і через високі вимоги до протимінної балістичної стійкості. "Нічого нового у наших "ноу-хау немає. Його треба створювати заново, розвивати".

Читайте також: Австралія списує свої останні M1A1 Abrams, які раніше вже просила Україна