xcounter
#

Польща продовжує замовляти локалізоване озброєння: черга дійшла до важких БМП та бронеавтомобілів

Очільник польського оборонного відомства Маріуш Блащак
Очільник польського оборонного відомства Маріуш Блащак
4787

Мова знову йде про замовлення на сотні машин - 700 БМП CBWP на шасі корейської K9 та 400 бронеавтомобілів LPR - Raycolt KLTV від KIA, але Варшава замовляє розробку й власної колісної бойової машини NKTO на заміну Rosomak

На фоні й так безпрецедентних за масштабом програм переозброєння Війська Польського у Варшаві не збираються зупинятися. І міноборони країни уклало з Polskiej Grupy Zbrojeniowej ряд контрактів на розробку та постачання нових видів бронетехніки.

Було зроблено замовлення на важку БМП на шасі корейської САУ K9, яка отримала робочу назву Ciężki Bojowy Wóz Piechoty - CBWP. А також на бронеавтомобіль Lekki Pojazd Rozpoznawczy - LPR та колісну бойову машину Nowy Kołowy Transporter Opancerzony - NKTO.

Читайте також: Вбивче комбо дрона і касетного боєприпаса: як ЗСУ ефектно полюють на рашистів (відео)

Водночас замовлення на БМП CBWP значно перевищує потребу в озброєнні лише важких танкових бригад Польщі на Abrams, бо як повідомив очільник польського оборонного відомства Маріуш Блащак, загалом буде замовлення 700 таких машин. Тобто лише вдвічі менше за легшу БМП Borsuk, яка має бути вироблена у тиражі 1400 одиниць.

Поки точні характеристики машини невідомі, окрім того, що вона буде озброєння бойовим модулем ZSSW польського виробництва з 30-мм автоматичною гарматою та ПТРК Spkie, матиме доволі потужне бронювання та призначена для перевезення 8 бійців. Перша БМП CBWP має з'явитися вже у 2025 році.

Ciężki Bojowy Wóz Piechoty - CBWP
Ciężki Bojowy Wóz Piechoty - CBWP

Відносно легкого бронеавтомобіля LPR, то мова йде про локалізоване виробництво. І знову про корейську техніку - Raycolt KLTV від KIA. Ця машина була запущена у виробництво у 2016 році і є більш ніж класичним представником свого класу. Вага Raycolt KLTV - 5,7 тонни, дизельний двигун на 225 к.с., машина розрахована на 4 бійців та має базову версію захисту на рівні 1 lvl STANAG 4569, тобто проти легкого стрілецького озброєння.

Raycolt KLTV
Raycolt KLTV (фото: Korea Defense Blog)

Цей контракт вже має відповідне фінансування та строки постачання - близько 290 млн доларів та період з 2024 по 2030 роки. Тобто вартість одного польського Raycolt KLTV складає 725 тисяч доларів.

Відносно ж колісної бойової машини NKTO, то поки деталей проекту немає, окрім того, що це буде вже власна польська розробка. Строки постачання неназваної кількості машин окреслені у межах 2028-2035 рік.

Таке відтермінування пов'язано з тим, що у цьому випадку Варшава хоче обійтись без ліцензії, хоча й виробляє власну колісну бойову машину Rosomak, яка є версією фінської Patria. Але, як повідомив Маріуш Блащак, попри те, що ця машина доволі вдала, те що це ліцензійне виробництво накладає обмеження. Більше того, у планах Варшави створити такий БТР, який матиме значний експортний потенціал.

Rosomak
Rosomak

Водночас треба зазначити, що локалізувавши Rosomak польська оборонна промисловість отримала відповідний досвід та технології, які якраз й дозволяють реалізувати такий амбітний план.

Читайте також: Як переозброюється Польща: дійсно вражаючий перелік та кількість зброї, яку закуповує Варшава