xcounter
#

Що це за "Бал" з ракетою Х-35У, який РФ перекидає в Брянську область, і чи можуть з нього ударити по Києву

21051
Протикорабельний ракетний комплекс "Бал" в окупованому Криму, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Протикорабельний ракетний комплекс "Бал" в окупованому Криму, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ворог уже раніше обстрілював наші міста протикорабельними ракетами, тому це реальна загроза

Центр національного спротиву (ЦНС) повідомляє, що російські окупанти перекинули в Брянську область дивізіон протикорабельного ракетного комплексу "Бал" зі складу 11 окремої берегової ракетно-артилерійської бригади берегових військ Чорноморського флоту ЧФ. Комплекс "Бал" оснащений дозвуковими крилатими ракетами Х-35У і призначений уражати кораблі противника.

Але тепер, як вказує ЦНС, "через брак відповідних ракет "Бал" зрівняли за дальністю та можливістю стрільби по сухопутних цілях з БРК "Бастіон", що використовує надзвукову ракету "Онікс"". І також стверджується, що в результаті модернізації, проведеної в 2021 році, росіяни начебто змогли збільшити дальність стрільби Х-35У із 260 км аж до 500 км.

Читайте також: У Raytheon повідомили, що Україна отримає ще п'ять батарей ЗРК Patriot й назвали строки
Протикорабельний ракетний комплекс "Бал", ілюстративне зображення довоєнних часів

Від Defense Express додамо, що раніше російські окупанти вже використовували протикорабельні комплекси "Бал" для обстрілів міст України, зокрема для ударів по Одесі та Миколаєву весною та влітку 2022 року. При цьому формат застосування Х-35У рашистами можна порівняти із форматом використання крилатих ракет Х-22 – тобто наведення на радіоконтрастну ціль із низькою точністю влучання, що має приводити до неодмінних жертв серед мирного населення.

Х-35У оснащена радіолокаційною ГСН, а маса її БЧ складає всього 145 кг при стартовій масі всього в 670 кг. Ця ракета має дозвукову швидкість польоту, довжину фюзеляжу до 5 метрів і розмах крил в 1,33 метри.

Пуск ракети Х-35У з комплексу "Бал", ілюстративне фото довоєнних часів

З такою повітряною ціллю наша ППО боротись теоретично може, але на практиці все може бути ускладнене відносно малими розмірами Х-35У, для порівняння – довжина корпусу Х-101 складає 7,45 метрів, Х-555 – 6,4 метри, ракета 3М14 "Калибр" - орієнтовно 6,2 метри.

Зважаючи на характеристики цієї ПКР, є усі підстави вважати, що окупанти хочуть застосувати "Бал" для обстрілів наших міст саме через "ситуативну нестачу" звичайних крилатих ракет, або ж для спроби "зекономити" класичні КР. А розміщення в Брянскій області РФ може свідчити, що під ударом цього ракетного комплексу може опинитись навіть Київ.

Протикорабельний ракетний комплекс "Бал", ілюстративне зображення довоєнних часів

До складу дивізіону комплексу "Бал" входять чотири пускові установки на 8 ракет кожна, які можуть дати сумарний залп до 32 ПКР. При цьому для наведення Х-35У з цього комплексу можуть використовуватись або дані з РЛС, або дані з безпілотника. Але при цьому показник дальності стрільби аж в 500 км можна вважати все таки завищеним. Хоча б тому, що навіть російські пропагандисти в 2021 році говорили спочатку про ті самі 500 км, але потім "урізали осетра" і заявляли про дальність "до 300 км".

На початок січня 2023 року Міноборони України звітувало, що на той момент російські окупанти для ударів по нашій землі застосували зокрема 144 ракети типу П-800 "Оникс" і загалом 638 крилатих ракет тактичного рівня різних типів, зокрема Х-35.

Пуск протикорабельної ракети комплексу "Бал" в окупованому Криму, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому ще в 2022 році здавалось, що ракети у рашистів закінчуються, але вийшло не так