xcounter
#

Як протикорабельні ракети рашистів "перетворились" на КР середньої дальності "без СМС та реєстрації"

9336
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Або дещо про одну помилку щодо російських стратегічних ракет, яку США ледь не допустили напередодні вторгнення РФ в Україну

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) свій черговий блог присвятив тому, як Росія у війні проти України застосовувала свої "нестратегічні" ракетні комплекси, як то "Точка-У" й С-300, протикорабельні системи "Бал" із Х-35У та "Бастион" із П-800, старі радянські Х-22 та новітні гіперзвукові "Кинжали".

Автори IISS тут питання ставлять скоріше в абстрактно-теоретичному ключі – мовляв, формат застосування таких систем росіянами взагалі "розмив" межу між різними класами ракетних систем, та поставив під загрозу світову систему контролю за експортом ракетних технологій. Але якщо цю публікацію розібрати по окремим тезам, то зможемо виділити деякі цікаві моменти "на майбутнє".

Читайте також: Нова тактика ракетної атаки РФ: 81 пуск, 70% ефективність проти Х-101 та "Калібрів", але масове використання ворогом "Кинджалів"
Пуск протикорабельної ракети Х-35У рашистського комплексу "Бал", ілюстративне фото довоєнних часів

Для початку – виявляється, наприкінці 2021 року американці на повному серйозі вели з росіянами перемовини про те, щоб скажімо запровадити певний "мораторій" на розміщення в Європі ракетних комплексів "Искандер" із далекобійними крилатими ракетами 9М729, дальність стрільби може сягати до 1500-2000 км. Ймовірно, дипломати США вважали, що така домовленість могла би стати "замінником" уже недіючої угоди РСМД, тим більш, що росіяни демонстрували готовність домовлятись по цьому питанню.

І тут лише повномасштабне вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року "врятувало США від такої помилки". Бо якщо змоделювати наприклад, що американці та росіяни домовились би про мораторій на ракети 9М729 в Європі, і армія РФ такі комплекси перекинула би "про людське око" на Далекий Схід, то хто зна, як би на таке відреагувала Японія, важливий союзник США в Тихоокеанському регіоні.

Тим більш, як показав сам процес підготовки армії РФ до повномасштабного вторгнення, у випадку команди російським військовим нічого б не вартувало просто перекинути свої далекобійні КР назад в Європу, використовуючи заходи маскування.

Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Окремі цікаві моменти стосуються того, як виявляється західні експерти взагалі аналізують обставини та/або ймовірність застосування тих чи інших ракетних систем РФ у конкретних умовах.

Наприклад, схоже, що фахівці із Заходу беруться достеменно говорити про використання тих чи інших ракет росіян лише в тому випадку, коли вдається вивчити усі можливі уламки цих "изделий". Тому, наприклад, в цьому блозі IISS по застосуванню російських Х-555 стоїть позначка "ймовірно", а от по застосуванню Х-55СМ як "хибних цілей" тут фахівці Інституту пишуть цілком ствердно.

А ще, виявляється, західні аналітики в принципі не очікували, що росіяни у війні проти України стануть застосовувати ракети Х-22 та гіперзвуковий "Кинжал". Мовляв, КР першого типу занадто застаріла та невисокоточна, щоб застосовувати її в сучасній війні. Ну а для "Кинжала" в Україні начебто не було цілей "стратегічного" рівня, тому на Заході вважали, що такі ракети якщо й будуть застосовані, то одразу по об’єктам НАТО.

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Ще один цікавий момент – по застосуванню російських протикорабельних ракет Х-35У і П-800, ну і ЗРК С-300 для ударів по наземним об’єктам в Україні. Щодо перших двох в західних фахівців було "туманне уявлення", як саме ці ПКР можуть застосовуватись, на основі фрагментів досвіду війни у Сирії, щодо третього – лише теоретичне знання, що на такому ЗРК є опція ударів по наземним об’єктам, і що Росія та Білорусь іноді відпрацьовували такий формат застосування.

Фахівці IISS вважають, що росіяни застосуванням таких ракет не досягли бажаних цілей. Але не тому що Х-35 і П-800 або ж ракети до С-300 – "вироби" з поганими характеристиками, а тому що армія РФ погано планувала застосування цих ракет, неналежно вела розвідку цілей та контроль результатів виконання удару.

Рашистські ЗРК С-300, ілюстративне фото довоєнних часів

Окремо IISS ставить питання, що сам факт застосування Росією ПКР для ударів по наземним об’єктам в принципі підважив усі зусилля по обмеженню ракетних озброєнь в Європі. Що так російські протикорабельні ракети перетворились на КР середньої дальності, як то кажуть, "без СМС та реєстрації".

І що цей крок росіян (на рівні з формальною передачею ОТРК "Искандер" білорусам) став одним із факторів, що підважив світову систему контролю за експортом ракетних технологій.

ОТРК "Искандер" на озброєнні армії Білорусі, лютий 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чи є варіант, за якого ЗСУ можуть масово ударити ракетами HARM по рашистським С-300