xcounter
#

Чому ще в 2022 році здавалось, що ракети у рашистів закінчуються, але вийшло не так

17757
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Росіяни досі мають достатньо потужний арсенал ракет, але ефективність його застосування буквально збиває з пантелику

За деякими підрахунками, на новому витку "ракетного терору" РФ у травні 2023 року запустила по Україні майже 200 ракет різних типів. З поправкою на те, що ворог намагається "дробити" інтервали між обстрілами і число ракет в одному залпі, все рівно це виходить інтенсивність обстрілів, співставна з інтенсивністю масованих ударів по енергетиці осінню-взимку 2022/2023 року.

Тому тут доречно поставити питання, а чому ж ще в 2022 році здавалось, що ракети в рашистів от-от закінчаться, і чому ж вийшло навпаки. І щоб знайти бодай часткову відповідь на це питання, можемо опиратись наприклад ось на цю доповідь Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), випущену в травні 2023 року.

Читайте також: Українська ракета на понад 1000 км: на скільки реально та що дозволить зробити
Пуск російської ракети Х-101 із Ту-160, ілюстративне фото довоєнних часів

Як можемо зрозуміти з цієї доповіді CSIS, наших та західних аналітиків могла буквально збивати з пантелику та неефективність, з якою рашисти витрачали свій ракетний арсенал в перші дні і тижні повномасштабного вторгнення. Тим більші, що автори CSIS наводять наступний порядок цифр.

Наприклад, для досягнення обмежених військових цілей під час операції "Лис пустелі" в 1997 проти режиму Саддама Хусейна США та союзники застосували за 3 дні операції аж 400 крилатих ракет різних типів, про що Defense Express розповідав у окремій публікації. А щоб у 2018 році добитись "точкової" мети по виводу з ладу інфраструктури для хімічної зброї режиму Башара Асада, США та союзники випустили 118 ракет різних типів, зокрема тих же Storm Shadow.

А от для порівняння: за перші 2 дні повномасштабного вторгнення росіяни запустили по Україні "всього лише" 160 ракет різних типів, загалом за 3 дні – "лише" 250 ракет, і це при тому, що ворог при таких ударах ставив на меті "не більше й не менше" вивести з ладу всю військову інфраструктуру нашої країни.

Пуск рашистського "Калібра", ілюстративне фото з відкритих джерел

При оцінках дій і ракетних запасів росіян збивали з пантелику й наступні речі. Наприклад, у перші тижні війни для ураження потужного та важливого об’єкта ворог міг використати відносно малу кількість КР, лише на одне повне завантаження Ту-95МС (тобто до шести Х-555 чи до восьми Х-101).

Доволі часто саме в цей період були випадки, коли рашистські крилаті "високоточні" ракети просто промахувались по своїм цілям. І на це все "накладались зверху" заяви від західних високопосадовців про те, що ракети росіян мають ненадійність на рівні 40-60%, котрі однак потім ніяк не підтвердились.

Пуск Х-101 із рашистського Ту-95МС, ілюстративне фото довоєнних часів

Втім, навіть у жовтні 2022 року були випадки, коли для чергових ударів по Україні окупанти використовували крилаті ракети, виготовлені буквально у вересні минулого року. І тепер, як можемо зрозуміти ретроспективно, ці всі вищеописані фактори й створювали тривалий час уявлення про те, що ракети у РФ для обстрілів нашої країни "от-от закінчаться".

Окремо цікаво, що експерти CSIS з посиланням на офіційні дані від воєнно-політичного керівництва України вирахували можливе співвідношення по видам ракет, які запускали росіяни по нашій території.

У проміжку з 24 лютого по 21 липня 2022 року це співвідношення виглядало так – 77% ракет повітряного базування, 16% ракет наземного базування і всього 7% морського базування. У проміжку з 24 лютого 2022 року по 3 січня 2023 року співвідношення виглядало так – 49% ракет повітряного базування, 32% ракет наземного базування і 19% ракет морського базування.

Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Де саме у РФ будуть виробляти іранські дрони й чому була обрана саме "Алабуга"