xcounter
#

Кремль виводить на дуель з "Нептуном" свій модернізований протикорабельний "Бал"

3913
Пуск протикорабельної ракети комплексу "Бал" в окупованому Криму, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск протикорабельної ракети комплексу "Бал" в окупованому Криму, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кремль намагається не втратити стратегічну ініціативу в регіоні на тлі того, що Україна готується поставити "Нептун" на бойове чергування

Росія почала поставки в ракетні бригади свого ВМФ модернізовані ракетні протикорабельні комплекси "Бал". В першу чергу такі ракетні комплекси будуть розміщуватись в окупованому Криму. Про це пише російське видання "Известия".

Росіяни наголошують, що їх модернізовані ракетні комплекси "Бал" отримали опцію ураження наземних цілей, для чого на ракети Х-35 були встановлені нові системи наведення. Також росіяни заявляють, що їх модернізовані комплекси "Бал" начебто стали більш стійкими до засобів радіоелектронної боротьби противників Кремля.

Читайте також: Для чого РФ влаштовувала в окупованому Криму "карусель" танків із решітками на баштах
Протикорабельний ракетний комплекс "Бал" в окупованому Криму, фото з відкритих джерел

Інша особливість модернізованого комплексу "Бал" - збільшена дальність стрільби. Зараз Кремль заявляє, що модернізований комплекс "Бал" має дальність пуску на "понад 300 кілометрів", хоча раніше заявляв про дальність "понад 500 кілометрів".

Ракетники Чорноморського флоту в окупованому Криму були залучені до випробувальних стрільб модернізованого "Бала", і це також вплинуло на пріоритетність поставок цих комплексів для частин ВМФ РФ.

Протикорабельний ракетний комплекс "Бал" в окупованому Криму, фото з відкритих джерел

Кремль наголошує, що комплекс "Бал" із збільшеною дальністю стрільби начебто допоможе розширити "зону закритого доступу" навколо окупованого Криму для кораблів НАТО, які начебто будуть вимушені триматись на максимальній дистанції для застосування свого ракетного озброєння.

Хоча такий аргумент від росіян можна вважати як мінімум неадекватним – при дальності стрільби крилатих ракет Tomahawk до 1800 кілометрів комплекс "Бал" із дальністю стрільби в понад 300 кілометрів апріорі не забезпечить "зону закритого доступу" навколо окупованого Криму.

До Чорного моря вже прибув есмінець ВМС США USS Arleigh Burke (DDG 51), озброєний крилатими ракетами Tomahawk, фото ілюстративне

Новину про поставку модернізованих комплексів "Бал" для частин в окупованому окупованому Криму можна вважати скоріше спробою Кремля не втратити стратегічну ініціативу в Чорноморському регіоні на тлі того, що Україна готує до постановки на бойове чергування перший дивізіон протикорабельних ракетних комплексів "Нептун".

Тим більш, як уже розповідав Defense Express, ВМС України на початку листопада 2021 року завершили підготовку майбутніх офіцерів українського флоту, які тепер уміють знищувати противника за допомогою протикорабельного комплексу "Нептун".

Позиція протикорабельного комплексу "Нептун" ВМС України, фото ілюстративне
Читайте також: РФ перекидає із Балтики в Чорне море два десантні кораблі на підмогу "Сирійському експресу"