xcounter
#

Протиріччя та домисли мобілізації у РФ, погрози ядерною зброєю: ISW розклало по полицях кроки та заяви Кремля

3058
Протиріччя та домисли мобілізації у РФ, погрози ядерною зброєю: ISW розклало по полицях кроки та заяви Кремля

Мобілізація у РФ на словах та у реальності - це абсолютно різні речі, до яких необхідно підходити із розумінням всіх процесів, а до погроз ядерною зброєю від Путіна не треба додумувати щось додаткове

Американський аналітичний центр Institute for the Study of War зробив деталізований розбір заяв, реальні кроки та можливості Кремля відносно мобілізації та погроз використання ядерної зброї. Зокрема абстрагований аналіз цього масиву інформації дає змогу зробити наступні висновки.

Оголошена РФ мобілізація взагалі ніяк не може вплинути на перебіг бойових дій впродовж найближчих місяців

Справа в тому, що основний мобілізаційний резерв, який міг вплинути на ситуацію на фронтах вже був залучений раніше. Зокрема, ще у листопаді 2021 року, за чотири місяці до початку вторгнення, західна розвідка вже повідомила про призов "десятків тисяч резервістів". Цей масив був витрачений та розпорошений у ході наступних шести місяців. За інформацією української сторони, мова йде про близько 80 тисяч мобілізованих РФ, які вже були направлені "на фронт" станом на червень 2022 року.

Читайте також: Повітряні Сили "натякають", що отримали дуже багато ракет HARM для знищення ППО рашистів

Тобто вже на цій стадії були витрачені основні та найбільш підготовлені до ведення бойових дій мобілізаційні резерви армії РФ. З боку Defense Express зазначимо, що також були "призвані" рашисти, які мали бодай мінімальну мотивацію їхати "на фронт". Мова йде про усілякі "добровольчі загони" та інші формування сумнівної якості підготовки. І цей процес продовжується паралельно з оголошеною мобілізацією.

Зараз же під мобілізацію у РФ підпадають категорії громадян, які знаходяться у "запасі". Як вже писалось, в першу чергу мова йде про понад 10 млн осіб, які проходили строкову службу та мають вік до 50 років (для солдатсько-старшинського складу). Але мобілізація ніколи не впирається у брак живої сили, вона впирається у можливість навчити та озброїти мобілізованих.

Як зазначає ISW, то відносно підготовки, яку строковики отримували під час проходження військової служби в армії РФ роки тому можливо не розглядати, як "серйозну". По-перше, якість підготовки строковиків у РФ традиційно одна з найслабших (що цілком закономірно призвела до поступового зменшення строковиків у армії РФ з 2010-х років та посилений вектор на "контрактну армію"). По-друге, особи після завершення строкової служби не проходили обов'язкових щорічних зборів.

Фактично зараз мова йде про необхідність провести повноцінну підготовку всього масиву призваних за мобілізацією. А це вже, для початку, впирається у пропускну спроможність центрів підготовки. Попри те, що очільник Радбезу РФ Віктор Бондарев повідомив, що підготовка буде тривати місяць, на практиці, зокрема у військовому комісаріаті Курської області повідомлено, що мобілізовані особи молодше 30 років будуть направлені в армію без додаткової підготовки.

мобилизация рф

Всі інші мають пройти двотижневі тренувальні збори. Зазначимо, що 14-денна підготовка - стандартний термін КБМ ("курсу молодого бійця") за радянськими нормативами.

Наступний рівень складності - забезпечити мобілізованих не тільки одягом та стрілецьким озброєнням, а ще й важким озброєнням та технікою. Відносно реальних перспектив цього - в окремому матеріалі.

Ядерна загроза з боку РФ не зміниться після проведення псевдореферендумів та анексії частин Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецьких областей

Як зазначає ISW Путін у своєму зверненні не прив'язав анексію територій України та подальшого ходу бойових дій до можливості застосування ядерної зброї. Його промова торкнулась мобілізації, анексії та гримання ядерною зброєю, але всі ці три елементи не були єдиним цілим.

Відносно ядерної зброї взагалі був зроблений відступ, мовляв, це нібито Захід погрожує ядерною зброєю, а РФ має власну і про це Захід має пам'ятати. Тобто будь-якого логічного ланцюга "моблізізація-анексія-ядерний удар" у його промові не було.

тополь пуск
Кремль в черговий раз гримає ядерною зброєю

"Промову Путіна не слід розглядати як явну загрозу того, що Росія застосує ядерну зброю проти України, якщо Україна продовжить контрнаступ проти окупованих територій після анексії", - зробили висновок в ISW.

Відносно ж Заходу взагалі, то Путіним також був повторений наратив, який є єдиним виправданням Кремля у проведенні мобілізації - РФ воює з колективним Заходом та НАТО.

"Часткова мобілізація РФ не змінить хід війни цього року і не факт, що може вплинути на здатність РФ продовжувати операції на рівні наступного року. Але Україна та Захід не повинні ні відмахуватися від цього, ні перебільшувати", - підкреслюється у звіті ISW.

Читайте також: Рашисти екстрено посилюють південне угрупування від Мелітополя до Маріуполя ціною послаблення інших напрямів