xcounter
#

Мільярди доларів на розвиток дронів на 10 років, британці хочуть озброїтися сучасними безпілотними системами

1517
Фото — Malloy Aeronautics
Фото — Malloy Aeronautics

Важливим чинником у новій британській стратегії по дронах буде, звичайно, досвід війни в Україні

Міністерство оборони Великої Британії оголосило про нову стратегію з постачання дронів у збройні сили країни, яка реалізується з метою "забезпечення єдиного підходу до безпілотних систем у всіх трьох службах". Йдеться про інвестиції у розмірі як мінімум 4,5 млрд фунтів стерлінгів (орієнтовно 5,7 млрд доларів) на десять років — тобто по 570 млн доларів на рік.

Нова стратегія британців базується на уроках з досвіду експлуатації на полі бою різних типів дронів українського війська і також буде використовувати "інноваційні можливості британської оборони". Йдеться про "швидке постачання безпілотних систем", щоб військові отримали "критично важливі розвідувальні, ударні та логістичні можливості".

Читайте також: Велика Британія хоче в 2028 році заміну Storm Shadow, але є один нюанс

У повідомленні міноборони також відзначається, що нова стратегія має "залишити позаду тривалі терміни розробки та обговорення вимог", і також наголошується, що після введення в експлуатацію системи можна буде модернізовувати — це сьогодні критично важлива потреба з урахуванням постійних змін у тих же засобах протидії безпілотним літальним апаратам і потреб адаптуватися до гнучкого поля бою.

Причому в міністерстві оборони Великої Британії відзначають, що пріоритет для них — це передусім "успішна реалізація українсько-британської ініціативи з безпілотних систем". Водночас міністр оборонних закупівель Джеймс Картлідж заявив, що "війна в Україні стала інкубатором нових способі ведення війни і нам необхідно засвоїти та реалізовувати ці важкі уроки".

дрони БПЛА FPV
Фото ілюстративне

Нагадаємо, у січні цього року стало відомо, що Велика Британія виділяє 3,2 млрд доларів на два роки на озброєння України, з них 255 млн доларів — на термінову закупівлю тисяч дронів — розвідувальних, ударних і морських. Водночас згодом у ЗМІ повідомляли, що йдеться поки що лише про оголошені плани й ці тисячі дронів ще не підкріплені контрактами.

FPV безпілотник дрон
Фото ілюстративне

Раніше цього місяця також стало відомо, що Велика Британія хоче передати Україні дрони зі штучним інтелектом, йдеться про дрони-камікадзе, але деталі про цей проєкт поки що не розкриваються.

Крім того, Велика Британія спільно з Латвією також очолює коаліцію з розробки і постачання безпілотників до Сил оборони України, йдеться про перший проєкт у рамках тих самих 255 млн доларів і передусім про постачання тисячі FPV-дронів, які надзвичайно важливі з урахуванням браку артилерійських боєприпасів.

QinetiQ Banshee Jet 80
QinetiQ Banshee Jet 80, фото — UK Navy

Раніше Defense Express розповідав, що Україна використовує британські реактивні БПЛА QinetiQ Banshee Jet 80 у ролі далекобійних дронів-камікадзе, про плани передати Україні далекобійні дрони повідомлялося ще у травні 2023 року.

Читайте також: "Влучити в монету з 1 км" або як британці вперше відстрілялися новітньою зброєю по цілі у повітрі