xcounter
#

Флот РФ залишається без головного озброєння - ракет "Калибр" та "Оникс": на скільки залпів їх вистачить

Пуск ракети "Калибр"
Пуск ракети "Калибр"
37944

Ракети "Оникс" та "Калибр" для рашиського флоту є основними засобами ураження, від наявності яких взагалі залежить боєздатність всіх військово-морських сил РФ

РФ доволі давно використовує протикорабельні ракети для ударів по Україні. Перші випадки використання у доволі незвичній ролі для ударів по наземних цілях саме таким ракетним озброєнням, зокрема, "Оникс" були використані ще у червні під час ударів по Одещині.

При цьому використання цієї далекобійної надзвукової ракети проти наземних цілей навряд могло бути виправданим з точки зору витрат ресурсів. Але, відповідно до даних Міноборони України відносно запасів РФ у ракетному озброєнні, такі удари стали систематичними. Й загалом рашисти випустили 123 "Онікса", що зменшило їх запаси до 470 одиниць.

Читайте також: Польща розтягнула модернізацію своїх Leopard 2A4 аж на 12 років: коли військо отримає всі оновлені танки

Також відомі дані й щодо крилатих ракет "Калибр", які вкрай активно й регулярно використовуються РФ для ударів по всій території України. Відповідно до наявної інформації мова йде про наявні запаси у 229 ракет цього типу.

Калибр пуск

Ці ракети є основними засобами знищення кораблів противника та далекобійних ударів для російського флоту. Для того, щоб оцінити реальну потребу у кількості ракет можливо звернутися до даних від Military Balance за 2021 рік відносно кількості кораблів РФ та їх озброєння, на яких встановлені універсальні пускові шахти 3С14 для запуску ракет типу "Калибр" та "Оникс" (використана класифікація типів НАТО):

  • фрегат 1155М (класу "Маршал Шапошников"): 1х8
  • фрегат проекту 22350 (клас "Адмирал Горшков"): 2х8
  • фрегата 11356Р (класу "Адмирал Григорович"): 3х8
  • фрегат 11661K (класу "Дагестан"): 1х8
  • корвети проекту 20385 (клас "Гремящий"): 1х8,
  • корвети проекту 21631 ("Буян-М"): 9х8
  • корвети проекту 22800 ("Каракут"): 3х8
  • підводні човни класу "Ясень" та "Ясень-М": 3х32
  • підводні човни "Варшавянка": 9х6
  • підводний човен "Лада": 1х6
Ясень-М
Один підводний човен "Ясень-М" має 32 універсальні пусокові шахти

Таким чином ці кораблі можуть містити до 316 ракет типу "Калибр" та "Оникс". В цій ситуації наявних у РФ 229 крилатих ракет "Калибр" не вистачить навіть на повний залп з всіх вже наявних кораблів.

Але відносно "Оникс", то до цих розрахунків треба також додати ще ракетні берегові комплекси "Бастион", кожен з яких може запустити дві таких протикорабельних ракети, а загалом цих комплексів у РФ 56 одиниць.

береговий комплекс Бастион
Береговий комплекс "Бастион"

Тобто існує потреба у ще 112 одиницях й загальний пуск "Ониксів" кораблями, підводними човнами й береговими ракетними комплексами становить 396 одиниць. А наявних запасів у 470 одиниць цих ПКР виставить лише один залп, після чого залишиться лише 74 ракети "Оникс".

При цьому для оцінки поповнення запасів ракет "Оникс" та "Калибр" можливо використати наступні опорні дані: до 180 крилатих ракет "Калибр" на рік та "декілька десятків" протикорабельних "Оникс". Й ситуацію не може виправити навіть "аналоговнєтний" "Циркон", якого у 2023 році також обіцяють наклепати також декілька десятків.

Більше того, темпи виробництва ракет об'єктивно не встигають не тільки за їх витратою, а й за вступом нових кораблів у стрій. Бо вже у відносно короткі строки у стрій ВМФ РФ мають вступити один фрегат проекту 22350, три корвета (один "Буян-М" та два "Каракут"), а також підводний човен "Ясень-М", що збільшить сумарний залп до 380 ракет.

Читайте також: Склади пустіють: артилерія РФ почала використовувати боєприпаси 2022 року випуску (фото)