xcounter
#

Для контрнаступу ЗСУ треба мінімум 100 танків Leopard 2 та Challenger, і про логістику забувати не можна

7322
Leopard 2, ілюстративне фото з відкритих джерел
Leopard 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Успіх на полі бою насправді залежатиме від концепції застосування, яка буде розроблена під ці ОБТ

Британське видання The Guardian опитало експертів, щоб визначити – скільки мінімально потрібно танків західного виробництва для Збройних Сил України, щоб перейти в контрнаступ, анонсований на весну 2023 року. І ця публікація доволі показова в тому плані, що яку зараз "планку" перед собою можуть ставити країни Заходу в плані допомоги бронетехнікою для ЗСУ.

Так от, опитані журналістами експерти IISS (Міжнародний інститут стратегічних досліджень) вважають, що ЗСУ для контрнаступу потрібно у найближчий час отримати мінімум 100 західних ОБТ. Але з іншої сторони, 100 машин – це той максимум, який у найближчий час із себе зможе "витиснути" Захід. І то – лише за умови, що Берлін таки дасть свій офіційний дозвіл бодай на реекспорт Leopard 2 Україні. Бо тут далі варто пригадати, що свої "Леопарди" Польща та Фінляндія як ініціатори передачі таких ОБТ викупили саме в бундесверу, як "надлишкове військове майно".

Читайте також: Перехід на комплектне постачання: чому новий пакет допомоги від Великої Британії це дещо більше за Challenger 2, AS-90 та Bulldog
Британський Challenger 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цифру в 100 танків експерти IISS отримали так. За їх оцінками, хоча зараз країни Заходу й мають "на папері" понад 1300 танків Leopard 2 в строю та ще майже 300 таких машин на зберіганні, по факту із них лише близько 100 одиниць – саме в тому стані, коли їх можна передати "тут і зараз". Одразу 12 країн тримають на озброєнні Leopard 2, відповідно за наявності колективної волі назбирати сотню танків для ЗСУ буде цілком реально. Окрім того, не варто забувати й про комплект в 14 танків Challenger 2, які Велика Британія також передає Україні. Так загалом і набирається комплект приблизно в 100 ОБТ західного виробництва, які в теорії можуть скоро "перекочувати" у наші руки в наближчий час.

Так, це лише на третину покриє мінімальний запит в 300 танків, який озвучив для західних ЗМІ Головнокомандувач ЗСУ Залужний. Але тут варто додати, що в плані передачі "Леопардів" є ще значно гірший варіант. Наприклад, очільник Rheinmetall Армін Паппергер заявляв, що на складах концерну стоїть лише 22 танки Leopard 2, і для їх повноцінного відновлення може знадобитись майже 1 рік.

Leopard 2A4, фото - Bundeswehr

The Guardian цитує також екс-начальника військової розвідки Великої Британії Філа Осборна, який налогосив ось на якому моменті – успіх появи на полі бою Leopard 2 та Challenger в строю ЗСУ залежатиме не тільки від кількості танків, але й від їхнього логістичного забезпечення, рівня навченості екіпажів, а головне – задуму та плану операції, для якої використовуватимуться ці ОБТ

Наскільки обгрунтованими виявляться ці оцінки та припущення, покаже динаміка наступних 8 тижнів, вважає британське видання.

Британські Challenger 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express тут варто нагадати, що в 2023 році Україна в рамках військової допомоги від США також має отримати 120 танків Т-72, модернізованих у Чехії, відповідно – поставки ОБТ продовжуватимуться в будь-якому форматі.

Але в плані допомоги для переходу нашого війська на новітні західні ОБТ тут варто ставити питання не лише про передачу танків "тут і зараз", але й про дії на більш довгострокову перспективу. Раз у відкритому доступі вже є дані, що німецькому Rheinmetall для виробництва нових Leopard 2 потрібно 2 роки після укладення контракту, для KF51 – 3 роки після укладення контракту.

Leopard 2A4, фото - Bundeswehr
Читайте також: Скільки часу знадобилось Польщі на купівлю Leopard 2, і як довго Німеччина допомагала їх ремонтувати