xcounter
#

Чи контролювала РФ стан Каховської ГЕС взагалі: про що говорить рівень води та супутникові знімки

Чи контролювала РФ стан Каховської ГЕС взагалі: про що говорить рівень води та супутникові знімки
5273

Поєднання даних відносно рівня води у Каховському водосховищі й супутникових знімків роботи Каховської ГЕС говорять про доволі цікаві речі

Дуже схоже, що РФ взагалі не контролювало стан Каховської ГЕС, яка була ними знищена 6 червня, про що говорить невідповідність рівня води у Каховському водосховищі та режимів роботи самої гідроелектростанції. Зокрема дані моніторингу державного французького Центру даних континентальної поверхні Theia демонструють аномалії рівня води, який окупаційна влада РФ тримала у Каховському водосховищі.

У них охопленні дані з 3 березня 2016 року до 4 червня 2023 року, й рівень води у водосховищі за це час досяг своїх мінімальних та максимальних позначок саме у 2023 році. Зокрема мінімальний рівень води за цей час становив 14,03 метра у 2 лютого 2023 року, до цього - мінімальний показник 15,42 метра 5 березня 2017 році. При цьому мінімальний проектний рівень води становить 12,7 метра.

Читайте також: Чехія натякає, що відновлювати Т-64 для ЗСУ буде з консервації, на що піде кілька місяців

Максимальний рівень води у 17,54 метра був досягнутий у 21 травня 2023 року, до цього, 16 липня 2021 року - 16,93 метра, але він тримався вкрай недовго й 19 липня 2021 року становив 16,29 метра. А якщо брати ситуацію із рівнем води з початку 2021 року ситуація виглядає наступним чином:

Рівень води Каховське водосховище
Рівень води у Каховському водосховищі (дані: Theia)

Аномальне скидання рівня води почалось з 02 грудня 2022 року з 16,07 метра до 14,03 метра 2 лютого 2023 року, потім вода у Каховському водосховищі почала накопичуватись. У березні її рівень становив 14,5 метра, а потім стрімко почав зростати. У квітні рівень води зріс на 14,89 метра до 16,95 метра. За наступний тиждень - досяг відмітки 17,5 метра.

Протягом усього травня він коливався у межах між 17,32 до 17,54 метра. Станом на 7 травня місцева окупаційна влада повідомила про початок контрольованого скидання води. Але справа в тому, що нормальний рівень води у Каховському водосховищі становить 16 метрів й це рівень був досягнутий ще у середині квітня.

Існує інформація, що частина гідротехнічних затворів - шандорів була пошкоджена. Але останнє повідомлення про обстріл Каховської ГЕС від російських ЗМІ датовано 6 листопадом 2022 року, з приміткою, що з шести ракет HIMRAS п'ять було перехоплено, а одна уразила шлюз Каховської греблі, який не бере участь у регулюванні рівня води.

Супутникові знімки Sentinel демонструють наступну картину: станом на листопад 2022 року відбувається звичайне регулювання рівня води, часом йде накопичення, часом - скидання через різні гідротехнічні затвори. Дати знімків: 2, 10 та 15 листопада 2022 року.

Станом на 11 лютого 2023 року Запорізька ОВА повідомила, що "ворожий вогонь пошкодив деякі запірні шандори Каховської ГЕС, тому рівень води у Каховському водосховищі стабільно знижується". Й починаючи з 2023 року картина виглядає вже абсолютно іншим чином - працює лише одна група шандорів. Нижче знімки за січень, лютий, березень, квітень, травень та червень:

Таким чином здається, що Каховська ГЕС не експлуатувалась належним чином взагалі. Враховуючи те, що вона була замінована, а її споруди на березі використовувались рашистами, як військова база, це виглядає доволі закономірним.

Тобто сам об'єкт рашистами розглядався виключно з військової точки зору, а не гідротехнічної споруди, яка вимагає належної експлуатації. Він був потрібен окупаційній владі виключно, як засіб підтримки високого рівня води у Каховському водосховищі, що гарантувало ускладнення будь-яких активних дій на ньому, а також водопостачання до поки що окупованого Криму. Також Каховська ГЕС дозволяла, у випадку підриву, зірвати плани щодо десантної операції ЗСУ у нижній течії Дніпра. Бо тепер річище Дніпра у нижній течії перетвориться на деякий час у малопрохідне болото.

Й у результаті, коли військове керівництво РФ прийняло рішення щодо знищення греблі, воно було прийнято без огляду на всі можливі наслідки, бо цей об'єкт розглядався виключно з точки зору впливу на подальші бойові дії.

Зазначимо, що в "Укргідроенерго" розповіли, як рашисти цілеспрямовано підірвали Каховську ГЕС за найгіршим варіантом.

Також читайте за цією темою:

У що перетвориться Каховське водосховище, коли вода піде: мапи 1943 року

Хронологія брехні РФ щодо знищення Каховської ГЕС: коли методички не встигли оновити

Що це за 205-та мотострілецька бригада армії РФ, яка підірвала Каховську ГЕС

Читайте також: Іранський Mohajer-6 над Чорним морем минулої осені збив один з бронекатерів "Гюрза"