xcounter
#

Іранський Mohajer-6 над Чорним морем минулої осені збив один з бронекатерів "Гюрза"

14717
Ввід у стрій річкової флотилії ВМСУ бронекатера "Буча" проекту "Гюрза", травень 2023 року, фото - АрміяInform
Ввід у стрій річкової флотилії ВМСУ бронекатера "Буча" проекту "Гюрза", травень 2023 року, фото - АрміяInform

Або дещо про те, яку роль у відсічі рашистам відіграли ці катери в строю нашого флоту

Телерадіостудія МОУ "Бриз" випустила репортаж, присвячений деяким епізодам бойової роботи бронекатерів проекту "Гюрза" в строю ВМС України. І з цього репортажу ми можемо дізнатись зокрема, що збитий наприкінці вересня 2022 року розвідувально-ударний дрон рашистів Mohajer-6 іранського виробництва, таку собі "копію Bayraktar TB2" збив саме один із МБАКів, котрий був залучений для виконання завдань ППО.

Яке саме озброєння було використано для ураження БПЛА, не розкривається. Але зазначається, що збитий Mohajer-6 упав на воду майже цілим, при падінні спрацював парашут, і це дозволило зокрема зняти необхідні дані з бортової апаратури дрона. Окремо цікаво, що на цьому рашистському БПЛА іранського виробництва також була прикріплена керована авіабомба, яку теж вдалось вивчити.

Читайте також: F/A-18 з Австралії для України: перемовини вже йдуть, загальна кількість - понад 40 винищувачів

Цей епізод вартий уваги, бо росіяни дуже рідко під час повномасштабного вторгнення в Україну використовували іранські Mohajer-6, згаданий вище епізод був єдиним відомим випадком збиття БПЛА цього типу засобами Сил оборони України. І тут насправді має значення, що саме ВМСУ були причетні до цієї історії. Бо участь сил флоту в системі протиповітряної оборони України поки що лишається "білою плямою", із різних причин.

Окрім цього, в репортажі студії "Бриз" також йдеться про те, що МБАКи проекту "Гюрза" брали участьв обороні Очакова від рашистів, зокрема підтримували вогнем наших бійців або ж проводили евакуацію рейдових груп.

Тут показово, що окупанти для протидії нашим бронекатерам використовували навіть системи "Град". Але, якщо виходити із офіційно заявлених даних, ворог добився лише одиничного прямого влучання в один із наших МБАКів, який однак вдалось відновити і повернути в стрій після ремонту.

Бронекатер проекту "Гюрза" під час випробувань на річці Дніпро, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Що це за 205-та мотострілецька бригада армії РФ, яка підірвала Каховську ГЕС