xcounter
#

В "Укргідроенерго" розповіли, як рашисти цілеспрямовано підірвали Каховську ГЕС за найгіршим варіантом

Каховська ГЕС до знищення окупантами з позначками місць підриву
Каховська ГЕС до знищення окупантами з позначками місць підриву
7014

Каховська ГЕС була знищена розрахованими послідовними вибухами для максимальної руйнації об'єкта

Окупаційні війська РФ здійснили цілеспрямований та прорахований підрив Каховської ГЕС та мали на меті завдати максимально можливих збитків. Про це свідчить інформація, яка була озвучена генеральним директором "Укргідроенерго" Ігорем Сиротою.

"Спочатку станція була підірвана з одного боку і був проран [вимоїна, що утворюється при прориві], потім машинна зала посередині, потім споруда почала нахилятися і йти під воду", - повідомив він в інтерв'ю Deutsche Welle. Додамо, що вибухи стались близько 2:50 ночі 6 травня.

Читайте також: Іран показав свою "гіперзвукову" ракету Fattah: цілю названий Ізраїль, а без РФ схоже не обійшлось

На першому відео з місця подій добре видно місця підриву та поки не затоплену ділянку біля шлюзу ГЕС:

підрив каховської ГЕС

Таким чином підрив був розтягнутий за часом й складався з двох послідовних вибухів для того, щоб завдати максимальний збиток. Також можливо докласти актуальні супутникові знімки від "Радіо Сводода", на яких вже наслідки підриву згодом, коли була затоплена ділянка поряд зі шлюзом:

Гендиректор "Укргідроенерго" також зазначив, що РФ використала найгірший з можливих сценаріїв, підірвавши не лише греблю, а й саму станцію. А у воді опинилось понад 150 тонн мастила, основна частина якого потрапить у Чорне море.

Необхідно розуміти те, як насправді виглядала Каховська ГЕС, бо мова йде про величезну конструкцію з високоміцного бетону.

Каховська гес будівництво

Розріз греблі Каховської ГЕС (джерело: "Гидроэнергетика и комплексное использование водных ресурсов СССР"):

Поперечний розріз Каховської греблі
Поперечний розріз Каховської греблі: 1 - водозливна гребля; 2 - анкерний понур; 3 - металевий шпунт; 4 - водобій; 5 - рисберма; 6 - зуб ніздрюватої конструкції з металевого шпунта

Розріз машзалу Каховської ГЕС (джерело: "Гидроэнергетика и комплексное использование водных ресурсов СССР"):

Поперечний розріз Каховської ГЕС
Поперечний розріз Каховської ГЕС: 1 - фундаментна плита; 2 - металевий шпунт; 3 - донний водоскид; 4 - залізобетонний міст

Водночас у таких спорудах за часів СРСР завжди створювались спеціальні шахти для закладання підривних зарядів, з точним розрахунком ваги зарядів та послідовності підривів для гарантованого знищення споруди.

Й вочевидь саме їх й було використано для знищення Каховської ГЕС, яка самими окупантами вже не розглядалась виключно з військової точки зору. Зокрема гідровузол не регулював скидання води, через, що рівень Каховського водосховища був аномально високим, а виробництво електроенергії було припинено ще у листопаді 2022 року.

Читайте також: F/A-18 з Австралії для України: перемовини вже йдуть, загальна кількість - понад 40 винищувачів
ТЕГИ Війна