xcounter
#

Чи є шанси для України отримати БМП Bradley від США і чому ціна тут взагалі не має значення

БМП Bradley (всі фото: DoD US)
БМП Bradley (всі фото: DoD US)
9786

Бойова машина піхоти Bradley, яка вже зараз розглядається, як "робочий варіант" для посилення ЗСУ дійсно має всі можливі фактори для того, щоб бути переданою у "товарній" кількості

Якщо з танками для ЗСУ все доволі складно, бо навіть списані у резерв Abrams є значним ресурсом для США, який має свою, й доволі високу ціну, а передача Leopard 2 може потребувати складного колективного рішення, з БМП ситуація виглядає дещо по іншому.

Зокрема американська БМП Bradley, що правда поки за неофіційними джерелами, розглядається, як один з "робочих варіантів". Головною перевагою Bradley для ЗСУ є те, що у США є можливість передати її у значній кількості й це значно краще, за гіпотетичний сценарій, коли європейські країни НАТО почнуть виділяти кожна по "декілька зразків" CV90, Marder, Warrior, ASCOD, Dardo, AMX-10P.

Читайте також: У РФ похизувались постачанням до війська зібраних з готових комплектів дронів "Бинокль" з камерою від американського Flir

Справа в тому, що лише у запасах армії США знаходить 2,8 тисячі Bradley у всіх версіях (включно з розвідувальною M3). Доволі значна кількість, тим паче, що її заміна хоч і перетворилась на справжній серіал, але рано чи пізно він завершиться і ці машини почнуть замінювати.

БМП Bradley

Прикладом того, що для США БМП Bradley мають доволі низьку вартість може слугувати їх постачання до Хорватії. Ще у 2017 році почалось обговорення передачі до цієї країни цієї близько 80-90 БМП у версії M2A2 із запасів армії США фактично у вигляді допомоги. Попри це, Загреб доволі довго роздумував та лише на початку 2022 року погодив закупівлю 89 БМП Bradley. З них лише 62 мали бути повністю укомплектовані, 5 мали йти на навчання, а 22 постачались у вигляді наборів для "канібалізму". Відповідно до угоди, перші машини мають надійти вже у новому 2023 році.

Формально постачання цих машин обійшлось у сміхотворні 196,4 млн доларів, з яких 51,1 млн взяла на себе сама США. Тобто за одну БМП Bradley Хорватія заплатила лише 1,63 млн доларів. Але справа в тому, що ця угода була частиною загальної програми з відновлення та модернізації машин й закупівлі для них озброєння, а вже її загальна вартість була 630 млн євро. Враховуючи те, що закуповувались й запас у 1,6 тисячі ракет TOW 2 та проведення модернізації розтягнутою за часом, ціну можливо вважати адекватною.

БМП Bradley

А у 2020 році для Греції було запропоновано передати цілих 350 БМП Bradley за аналогічною програмою допомоги. Але схоже, що Афіни з цього часу відповідних рухів у сторону отримання машин не зробили. А ось у 2017 році Ліван виявився більш проворним та встиг отримати у вигляді допомоги 32 машини.

Тобто вартісний показник відносно Bradley може не мати такого значення, як, наприклад, у випадку передачі танків Abrams. Але у випадку України починає грати ще один важливий фактор, який завжди необхідно враховувати - обслуговування.

На перший погляд у Європі станом на зараз немає операторів цих БМП, але насправді він є - це сама армія США, точніше її європейське командування. Зокрема бойова група 1-ї бригади 1-ї піхотної дивізії армії США дислокується у Європі й має на озброєнні саме Bradley. І було б вкрай дивно, якщо мова йде про цілу бригаду, що під неї не була розгорнутий відповідний матеріально-технічний базис з обслуговування.

Читайте також: Після грандіозного провалу Rheinmetall вдалося доволі швидко відремонтувати майже всі свої БМП Puma