xcounter
#

Бразилія хоче обміняти старі Leopard 1 на сучасні танки та БМП з доплатою

7915
Leopard 1 ЗС Бразилії
Leopard 1 ЗС Бразилії

Йдеться про певний аналог програми Trade-In з ринку цивільних автомобілів, але у Бразилії хочуть її застосувати відносно бронетехніки

Бразильський генштаб днями оголосив про збір інформації щодо можливих пропозицій із цінами на закупівлю 65 основних бойових танків та 78 бойових машин піхоти. Пропозиції очікуються до 8 серпня та будуть розглядатись до 1 листопада цього року.

При цьому за умовами запиту інформації вже добре видно, що саме хочуть бразильські військові. І об'єктивно задовольнити їхні бажання буде не так легко. Бо висуваються вимоги щодо малої ваги танка до 50 тонн, калібру гармати у 120 мм, а головне те, що БМП та танк бажано мають бути створені на одній платформі, про що пише Infodefensa.

Читайте також: Китай таємно продав у Йорданію схожі на "Полонез" системи WM-120 та SR5, але там є свої особливості

Leopard 1 ЗС Бразилії
Для Бразилії мобільність бронетехніки має величезне значення

З боку ж Defense Express зазначимо, що вже обмеження ваги у 50 тонн одразу відрізає майже всі сучасні основні бойові танки, які знаходяться у серійному виробництві. Можливо лише корейський K2, який важить трохи більше 50 тонн зможе взяти участь у можливому конкурсі. Але навряд це буде мати сенс, бо бажана уніфікація шасі із БМП може легко перетворитися на обов'язкову.

Але не варто забувати, що Китай намагається просочитись на ринок Латинської Америки, а у його активі є експортний танк VT-4 та БМП на його базі VN-20.

Але наразі більш популярне рішення, коли на існуючу платформу для бойової машини піхоти встановлюють 120-мм гармату. Зокрема можливо навести приклади:

  • ASCOD від General Dynamics European Land Systems
  • Lynx від Rheinmetall
  • CV-90 від BAE
  • Tulpar від OTOKAR

Але не менш цікавим є зазначення фінансування цієї закупівлі. Бо одним з джерел коштів на нові бойові машини стануть старі Leopard 1, які планується запропонувати постачальнику. Тобто мова йде про певний аналог системи Trade-In із цивільного ринку автомобілів, коли у сало можна здати стару автівку та отримати скидку на нову.

Як саме Бразилія буде вирішувати питання реекспорту - окреме і доволі цікаве. Але зазначимо, що загалом мова йде про близько 260 Leopard 1, які країна не змогла модернізувати через високий цінник та брак запасних частин.

Також варто додати, що запланована закупівля цих танків та БМП йде вслід за отриманням італійських Centauro II. Ці машини, які у грудні 2022 року суд спробував заблокувати із мотивацією, що зараз мирні часи і тому зброя не потрібна, почнуть надходити вже з серпня цього року. А загалом мова йде про 98 машин за 900 млн євро (по 9,1 млн євро за один колісний танк).

Читайте також: Одна з північнокорейських KN-23, що впала під Броварами, розвалилась у повітрі