xcounter
#

Китай таємно продав у Йорданію схожі на "Полонез" системи WM-120 та SR5, але там є свої особливості

3587
WM-120 в строю армії Йорданії, фото з відкритих джерел
WM-120 в строю армії Йорданії, фото з відкритих джерел

Про що може говорити цей епізод з продажем ракетної зброї від Китаю на Близький Схід

Армія Йорданії під час своїх маневрів засвітила факт наявності в своєму розпорядженні реактивних систем SR5 та WM120 китайського виробництва, про факт поставки яких обидві сторони не заявляли публічно, по іншим джерелам дані не проходили також.

Візуально ці реактивні системи SR5 нагадують "Полонез", який стоїть на озброєнні збройних сил Білорусі. Але стверджується, що SR5 можуть застосовувати лише керовані реактивні снаряди двох калібрів – 122-мм та 220-мм, опція із можливістю пуску балістичних ракет, на відміну від того ж "Полонеза", начебто відсутня.

Читайте також: Одна з північнокорейських KN-23, що впала під Броварами, розвалилась у повітрі
Китайські SR5 в строю армії Йорданії, фото з відкритих джерел

При цьому відомо, що дальність стрільби SR5 складає від 50 до 70 кілометрів, а кількість направляючих може складати або 20 для керованих реактивних снарядів калібру 122-мм, або шість для 220-мм реактивних снарядів, розповідає в своїй публікації портал Army Recognition. В свою чергу, по WM120 - вісім керованих реактивних снарядів калібру 273-мм, які мають дальність стрільби до 120 кілометрів.

На перший погляд це повідомлення можна було би сприймати в ключі, що КНР успішно веде експансію на ринок зброї Близького Сходу. Але насправді у випадку з поставкою для Йорданії ситуація значно цікавіша хоча би тим, що цю країну з однаковим успіхом можна назвати "традиційним покупцем" зброї як і в США, так і в Китаю також.

Якщо говорити саме про реактивну артилерію, то з публічних джерело відомо, що армія Йорданії має в своєму розпорядженні 12 M142 HIMARS та 18 китайських реактивних систем WM-80 (також є можливість застосування керованих реактивних снарядів).

Китайська WM-80, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ба більше, Йорданія американські M142 HIMARS та китайські WM-80 купувала орієнтовно в одному хронологічному проміжку, тобто на початку 2010-хх років. Якщо конкретніше, то контракт на HIMARS для Йорданії був укладений в 2009 році, а перші поставки почались в 2012 році; по китайським WM-80 поставки стартували орієнтовно в 2010 році.

Тільки тут нюанс полягає в тому, що китайська WM-80 є значно старішою системою, аніж той же M142 HIMARS, і з цього випливає, що уже на тому етапі Китай пішов на доволі дозований трансфер технологій для Йорданії як доволі заможного покупця на Близькому Сході (Для ілюстрації, ці самі WM-80 крім Йорданії Китай продавав лише тільки одній країні – Вірменії).

Безумовно, згадані вище SR5 є значно кращими за своїми характеристиками, аніж WM-80, і за своїм функціоналом уже є аналогічними до M142 HIMARS. Але це все заодно демонструє, наскільки сам Китай доволі консервативно може ділитись технологіями з тими чи іншими покупцями.

Читайте також: Щоб B-52 знову могли бити ядерною зброєю, треба всього лише 4,5 млн доларів і вирішити з графіком в депо