xcounter
#

Армія США має три масштабні виклики, і всі вони "випливли" як висновки з війни в Україні

2891
БМП Bradley веде вогонь, фото — U.S. DoD
БМП Bradley веде вогонь, фото — U.S. DoD

Маючи такого серйозного противника, як Китай, Армія США має активізувати свою підготовку до потенційної війни з цим ворогом

Армія США сьогодні має власну стратегію модернізації аж до 2030 року, але вона аж надто розтягнута у часі, особливо з урахуванням заяв директора американського ЦРУ Вільяма Бернса про те, що Китай готується до потенційної війни за Тайвань у 2027 році — і тому Армія США має розробити чітку та послідовну стратегію, щоб заповнити "пробіли" між періодом "сьогодні" та "2030 рік".

"Армія США має діяти швидше, щоб стримувати короткострокові прогнози" — таку думку висловлює голова групи з тактичних повітряних та сухопутних сил Комітету Палати представників зі збройних сил Роб Віттман на сторінках видання Defense News.

Читайте також: HIMARS з RIG-360 для ураження рухомих цілей: як це буде працювати

Він наголошує на тому, що сьогодні Армія США має вирішити низку проблем, які можна виділити у три окремі напрямки — боєприпаси, майбутнє бронетехніки на полі бою і РЕБ — і Віттман впевнений, що служба у співпраці з Конгресом можуть вирішити більшість питань протягом декількох років, якщо розпочати вже зараз.

Тут варто відзначити, що фактично усі ці проблеми сьогодні доволі типові і існували доволі довго, але водночас "випливли" на поверхню після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року.

m777 Армія США
155-мм гаубиця M777, фото — U.S. DoD

Перше питання — це боєприпаси. Сьогодні "оборонка" США активно працює над нарощенням виробництва, маючи на зараз темп у 28 тисяч 155-мм боєприпасів на місяць і плануючи у 2026 вийти на 100 тисяч, але тут наголошується на тому, що США не можуть собі знову дозволити потрапити у пастку, коли спершу закупівлі різко збільшуються, а потім через падіння попиту виробники не мають замовлень. "Щоб вирішити цю проблему, Конгрес вимагає оновлень надважливих воєнних планів від збройних сил США до наступного бюджетного циклу", — відзначає Віттман.

Також наголошується, що військо потребує удосконалених потужніших боєприпасів (як приклад можна згадати про далекобійний 155-мм снаряд Ramjet 155).

Друге питання — це переосмислити майбутнє на полі бою такої зброї, як танки та інша важка бронетехніка — так, таких машин треба більше, але водночас вони повинні мати кращий захист проти сучасних загроз, наприклад, ударних дронів — раніше ми розповідали про те, чим у США пропонують замінити сьогоднішні танки Abrams на полі бою через 20 років.

У контексті цього питання також звучить і теза про те, що потрібно нарощувати виробництво такого озброєння, як ударні дрони — для цього у США сьогодні є програма LASSO, у рамках якої Армія США замовила першу партію баражуючих боєприпасів Switchblade 600.

Зрештою, третє, не менш важливе питання — це покращення можливостей війська у напрямку радіоелектронної розвідки та боротьби. "Ми не можемо допустити, щоб зв’язок в армії блокувався, електронні сигнатури військових відстежувалися", — говорить Віттман.

Читайте також: Що необхідно для того, аби ЗСУ якнайкраще нищили рашистів з танків Leopard, Challenger та Abrams