xcounter
#

HIMARS з RIG-360 для ураження рухомих цілей: як це буде працювати

HIMARS (всі фото US DoD)
HIMARS (всі фото US DoD)
8734

Знищувати рухомі цілі з HIMARS на дальності 150 км стає реальністю, при цьому за рахунок найдешевшої системи наведення з існуючих

У Lockheed Martin знайшли нове й вкрай цікаве, а головне прагматичне використання свої системи RIG-360 (Remote Interceptor Guidance - 360), яка спочатку розроблялась у вигляді засобу "відв'язування" ракет MSE до ЗРК Patriot від базової РЛС.

Й тепер Lockheed Martin тестує цей засіб передачі даних через радіоканал для керування ракет сімейства GMLRS для HIMARS. Відповідно до повідомлення Lockheed Martin перший тест концепції цієї системи завершився успіхом. І одразу треба зазначити, що мова йде якраз про перевірку самої ідеї, бо у ролі ракети виступав літак, який ніс модуль пройму сигналу від RIG-360.

Читайте також: Ворог попер не лише під Авдіївкою: ЗСУ відбивають наступ на Лимано-Куп’янському напрямку

І хоча перший реальний пуск ракети з цією системою має відбутись лише у 2024 році й це буде лише дослідний зразок, що означає ще роки до появи серійного виробу, сама концепція такого наведення далекобійних ракет виглядає доволі ефективною. Бо перетворює ракету GMLRS на радіокомандну. А це вже дозволяє передавати їй оновленні координати цілі прямо у польоті, а не лише до старту, що означає можливість ураження рухомих цілей.

HIMARS

Головна її перевага у тому, що така система буде дешевою за інші альтернативи. Наприклад, наразі найдешевшим засобом для аналогічних цілей є лазерне наведення. Для чого на ракету необхідно встановити напівактивну головку лазерного наведення та підсвічувати ціль лазером, що означає або залучення БПЛА, або підсвітку цілі з землі. У обох випадках на відносно незначних дальностях від цілі та у потенційній зоні ураження.

Альтернативою є використання тепловізійної чи радіолокаційної головки, які значно збільшують вартість самої ракети. А у випадку керуванням ракети через радіоканал (точніше - просто передачу нових координат) за допомогою RIG-360 одночасно вирішується дві проблеми - вартість, бо мова йде про приймач радіосигналу та дальність засобу керування.

Бо у випадку розміщення антени RIG-360 на 10-метровій щоглі дальність радіогорзонта до висоти підриву GMLRS на висоті близько 20 метрів буде складати 31 км. Саме на цій відстані, без урахування реального рельєфу місцевості, з'являється можливість точно уразити рухому ціль отримуючи координати прямо до моменту підриву. І це без головки самонаведення, а лише за рахунок приймача радіосигналу.

HIMARS
А у випадку встановлення RIG-360на літальний апарат все стає у рази цікавішим.

Особливо, якщо інтегрована ця система вочевидь буде не лише у GMLRS

з дальністю близько 80 км, а у нову версію

ER GMLRS з дальністю до 150 км

, яка отримає таким чином можливість ураження рухомих цілей.

Але Lockheed Martin поки не тільки тримає характеристики RIG-360 у секреті, а навіть не показує його зовнішній вигляд. Тому оцінити реальність таких перспектив поки доволі важко. Водночас сама концепція розробки вже виглядає більш ніж перспективно за рахунок дешевого рішення, яке й так ідеально вписується у мережецентричну концепцію поля бою.

Читайте також: Чи затримується GLSDB: у чому нібито могла бути складність поєднати дві існуючі речі в одну