xcounter
#

Поки всі говорять про ATACMS у США активно наближається виробництво ER GMLRS на 150 км та PrSM на 500 км

PrSM (фото: US DoD)
PrSM (фото: US DoD)
40172

Відносно ER GMLRS із вдвічі збільшеними можливостями, то експортних бар'єрів для неї не існує, а далекобійна PrSM хоча й призначається для армії США, все одно важлива з точки зору отримання ATACMS

Передача ракет ATACMS до України вже понад рік знаходиться на стадії переговорів, але все ж таки багато чого вказує на те, що саме зараз у Вашингтоні максимально наблизились до їх передачі. Хоча вочевидь це ще залежить від остаточного рішення самого президента США Джо Байдена, якому дуже складно перекреслити дуже тривалу позицію Білого Дому, що ATACMS "не на часі" та інші пояснення, чому їх ще не передали.

А поки статус ATACMS залишається невизначеним у Lockheed Martin вкрай активно йде процес випробувань нових ракет для HIMARS. Мова йде про версію ракети Extended-Range GMLRS, роботи над якою ще у версії під назвою GMLRS+ йдуть з початку 2010-х років.

Читайте також: Швеція замовила одразу 48 САУ Archer: оголошена несподівана вартість та деталі контракту

Extended-Range GMLRS
Extended-Range GMLRS

ER GMLRS має дальність до 150 км, що майже вдвічі більше за 80 км у звичайній версії. При аналогічних розмірах та вазі бойової частини більша дальність була досягнута завдяки новому паливу та перенесенню рулів керування у хвостову частину ракети.

Ще 1 вересня оборонний гігант повідомив, що здійснив черговий успішний пуск ER GMLRS з HIMARS армії США. Ці випробування відрізнялись від звичайних вогневих тестів тим, що були здійсненні за методом Stockpile to Target Sequence. Він передбачає випробування зброї з повним повторенням всіх особливостей її реальних умов зберігання, транспортування та інших аспектів логістики.

Тобто сам цикл випробувань знаходиться на доволі високих ступенях завершення. А за попередніми планами початок виробництва ER GMLRS мав розпочатись у 2023 фінансовому році, але щоб виконати цю задачу у Lockheed Martin залишилось обмаль часу, бо він завершується 30 вересня.

Але у будь-якому випадку, початок серійного виробництва цих ракет справа дуже короткої перспективи. І на ER GMLRS вже є черга з експортних замовників, наприклад одразу 532 таких ракети замовила Польща у рамках вкрай амбітного проєкту з виробництва 486 HIMARS.

Тобто якихось специфічних експортних умов щодо цієї ракети немає й Україна цілком логічно може бути кандидатом на її отримання за програмою USAI, коли зброя замовляється у виробників. Хоча звісно не означає, що такі поставки будуть у короткостроковій перспективі.

Також у Lockheed Martin активно ведеться робота над ракетою Precision Strike Missile (PrSM), яка є прямою заміною ATACMS. Розробка цієї ракети триває з 2016 року, а перший політ відбувся у 2019 році. Дальність пуску самої ракети поступово зростали до 500 км, а бажаною дальністю зараз вважається 650 км.

Строки завершення робіт над PrSM заплановані на весну 2025 року і хоча часу до цього ще доволі багато, відповідний прогрес над розробкою може мати певне значення для отримання Україною ATACMS. Бо одна справа мати гарантії існування заміни цих балістичних ракет на нові зразки. Тим більше, коли один "пакет" HIMARS вміщує дві PrSM замість одного ATACMS. Зовсім інша, коли ракети ATACMS для Пентагону залишаються складно відновлювальним ресурсом.

PrSM
PrSM (фото: US DoD)

Й таким чином, хоча PrSM навряд чи буде дозволений до експорту в осяжній перспективі, але його розробка все одно цілком може мати вплив на рішення щодо ATACMS для України.

Читайте також: Що це за РСЗВ KN-09 та KN-25 з КНДР про які фантазують російські "воєнкори"