xcounter
#

Польща остаточно замовила 486 HIMARS: у скільки це обійдеться і як Варшава обґрунтовує такі астрономічні витрати

HIMARS на базовому шасі та на шасі Jelcz (всі фото: МО Польщі)
HIMARS на базовому шасі та на шасі Jelcz (всі фото: МО Польщі)
4668

До вартості закупівлі самих вогневих систем HIMARS, які будуть встановлені на польське шасі, необхідно додати вартість боєприпасів

Польща затвердила план придбання у США 486 вогневих частин HIMARS, які будуть встановлене на власне шасі Jelcz та об'єднанні із польською автоматизованою системою управління Topaz. Ця програма, яка отримала назву Homar-A, має величезний пріоритет для Варшави, й разом із замовленими у лютому 2018 році 18 установками 18 M142 HIMARS, дозволить сформувати 28 дивізіонів високоточної реактивної артилерії.

Для розуміння масштабів збільшення можливостей Війська Польського можливо зазначити, що в армії США зараз на озброєнні, за Military Balance, 368 одиниці M142 HIMARS та близько 226 M270A1/A2, тобто загалом близько 600 таких систем.

Читайте також: ГУР МОУ показало всі деталі неймовірної операції в Чорному морі, під час якої під носом у рашистів спиляли РЛС
HIMARS польща

Також після підписання угоди, яка відбулась сьогодні 11 вересня, польське оборонне відомство оголосило про початок постачань цього озброєння вже у 2025 році. А це доволі стислий термін, який необхідний для локалізації виробництва у Польщі. Тим паче, що у планах Варшави налагодити кінцеве виробництво не лише пускових, а й самих ракет до них.

Й звісно виникає питання, а у скільки Польщі обійдеться справжня армада з півтисячі HIMARS. Й орієнтовним показником цього є дозвіл Агентства з оборонної співпраці США (DSCA) щодо цієї закупівлі від 7 лютого 2023 року. Відповідно до нього 486 вогневих частин HIMARS для Польщі були оцінені у 10 млрд доларів. Також у цей дозвіл увійшло 45 ATACMS, 982 GMLRS та 532 GMLRS-ER (останні мають дальність у близько 150 км замість 80 км).

Водночас кількість ракет прямо натякає, що навіть 1,5 тисячі GMLRS всіх видів не вистачить для того, щоб забезпечити залп з усіх замовлених HIMARS. Точніше їх вистачить на те, що б завантажити по одному "пакету" у 252 пускові.

HIMARS польща

Тобто кількість ракет до польських HIMARS має бути значно, дійсно значно, більша. А це означає, що до витрат на самі пускові, витрат з їх локалізації та виробництвау версії Homar-A необхідно ще й витрати кошти на боєкомплект.

Відносно вартості умовних GMLRS, то можливо навести приклад Фінляндії, яка у листопаді 2022 року отримала дозвіл на закупівлю цих високоточних ракет за 535 млн доларів у кількості 400 "пакетів". Тобто умовно один GMLRS коштує по 222,9 тисячі доларів за одну ракету, чи 1,3 млн за один "пакет" з шести ракет за експортним контрактом.

Таким чином, якщо взяти, що на кожен HIMARS мінімальний боєкомплект складає по 10 "пакетів", то розраховувати ще треба на додаткові 6,5 млрд доларів. Тобто підсумкова ціна закупівлі боєздатних одиниць вже буде більша, а підтримання машин та ракет у боєздатному стані також далеко не безкоштовне.

Але у Варшаві доволі чітко сформулювали чому готові витрачати на оборону дійсно захмарні кошти.

HIMARS польща

"Ні, пані та панове, це не забагато. Саме стільки пускових установок потрібно, щоб реально стримувати агресора. Припустимо, власники Кремля вирішили відбудувати Російську імперію. Наша мета - створити ситуацію, за якої сильне Військо Польське реально стримуватиме агресора. І ми це зробимо. Як я неодноразово заявляв, протягом двох років Військо Польське матиме найсильнішу сухопутну армію, а одним із найважливіших компонентів цієї армії буде реактивна артилерія", - підкреслив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Читайте також: Оновлений "Новатор" від "Української бронетехніки" у деталях та подробицях від розробника