xcounter
#

Що це за РСЗВ KN-09 та KN-25 з КНДР про які фантазують російські "воєнкори"

KN-0​9
KN-0​9
30924

KN-09 - це 300-мм РСЗВ з дальністю ураження до 200 км, а KN-25 - фактично вже тактичний ракетний комплекс із дальністю до 380 км, але судити про реальну кількість та можливості цієї зброї необхідно через призму того, що мова йде про КНДР

У РФ активно обговорюється можливість отримання від КНДР реактивних систем залпового вогню KN-09 у калібрі 300-мм та KN-25 у 600-мм калібрі, які ними вбачаються ледь не game changer-ом.

"Велика надія на корейців... РСЗВ KN-9 та KN-25 ідеально підходять. KN-25, щоправда, у корейців небагато, і навряд чи її продадуть, а KN-9 - багато, причому, під наш калібр. Потрібні, як повітря штук 10 по фронтах, як мінімум", - пише один з російських воєнкорів.

Читайте також: Лише за 15 днів РФ випустила 269 Shahed-ів: але схоже, що пік атак поки пройдено

І ситуація, коли у РФ вже вбачають у північнокорейському озброєнні "велику надію" ще декілька років тому виглядала б абсолютною маячнею, але це вже реальність. Водночас наскільки виправданими можуть бути такі сподівання питання окреме та доволі складне.

KN-09
KN-09

Зрештою мова йде про найбільш закриту країну у світі, аналоговнєтність озброєння якого перевищує навіть російське. І зазвичай все що відомо про нього - звіти самого Пхеньяна та паради. Й навіть назва систем KN-9 та KN-25 - це не справжні назви, а лише дані на Заході індекси. Водночас як насправді називаються ці РСЗВ у самій КНДР - невідомо.

Як й не відома оціночна кількість цих систем. Зокрема за Military Balance від CSIS (Центр стратегічних і міжнародних досліджень) KN-9 та KN-25 проходять з позначкою на випробуваннях. А окремий проєкт цього центру Missile Threat дає наступну картину відносно цих РСЗВ.

РСЗВ KN-9

Реактивна система залпового вогню KN-09, також відома під індексами M-2015 та KN-SS-X-09. Скоріш за все її калібр складає 300 мм, а дальність вогню до 200 км. Історія походження ракет у такому калібрі та такої дальності у КНДР залишається невідомим.

KN-09
KN-09

Найбільш вірогідним є отримання технологій з РФ у вигляді БМ-30 "Смерч", або китайської А-100. Остання вже була експортована до Білорусі, де отримала назву "Полонез", а також законтрактована Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Але найбільш вірогідним вважається її походження від китайської Weishi SY300. Найменша вірогідність - самостійна робота КНДР з модернізації на основі існуючих до цього 240-мм РСЗВ M-1985, M-1989 та M-1991.

Weishi SY300
Weishi SY300

Розробка KN-09 почалась у до початку 2010-х років, як мінімум у 2013 році вже було зареєстровано сім випробувань цієї РСЗВ. У 2015 році відбулось її перша публічна демонстрація, при цьому у версії з 8 пусковими.

KN-09
KN-09 у старій версії

У 2016 році KN-9 відстрілялась на дальність 200 км, при цьому ракети досягли висоти 50 км, про що було офіційно повідомлено з боку Південної Кореї, яка дистанційно слідкувала за випробуванням.

На наявних кадрах з КНДР видно, що у носовій частині ракети розміщені аеродинамічні поверхні. Останнє може говорити про можливо систему з підвищеною точністю.

Але справа в тому, що Пхеньян дуже часто просто копіює зовнішній вид озброєння, фактично сповідуючи "культ-карго", наприклад як це відбулось з копією американського ударного БПЛА MQ-9 Reaper, яку спеціально показали Шойгу.

БПЛА MQ-9 Reaper з КНДР
БПЛА MQ-9 Reaper з КНДР

РСЗВ KN-25

Реактивна система залпового вогню KN-25, також відома під індексами M-2019, має продемонстровану дальність до 380 км, при цьому ракети досягають висоти 97 км. Така дальність робить її фактично тактичним ракетним комплексом з балістичними ракетами.

KN-25
KN-25

Її перше випробування відбулось у 2019 році. Оціночний калібр ракети складає 600 мм, довжина приблизно 8,6 метра. Через брак інформації невідомо ані про систему наведення ракети, ані про розмір її бойової частини. Більше того саме походження KN-25 залишається невідомим, як і її статус у збройних силах КНДР.

Водночас ситуація, коли про існування того чи іншого виду озброєння стає відомим лише завдяки самому Пхеньяну дає доволі обмежене поле для аналізу. Справа в тому, що тотальна закритість країни означає те, що існує лише уривки інформації.

Й, наприклад, судити по парадах про наявність у КНДР систем на озброєнні - це все одно, що вважати, що у РФ сотні, якщо не тисячі танків "Армата", бо вони їх регулярно показують на парадах з 2015 року.

Читайте також: Чи справді в РФ з’явились Х-22 з БЧ аж на 1750 кг, і що це за МиГ-31И як новий носій "Кинжала"