xcounter
#

Чим у США пропонують замінити сьогоднішні танки Abrams на полі бою через 20 років

14971
Abrams, фото — U.S. DoD
Abrams, фото — U.S. DoD

У США сьогодні розглядають думку, що їхній основний бойовий танк Abrams у 2040-х не буде достатньо ефективним на полі бою, особливо у контексті протистояння з Китаєм

Американські військові фахівці сьогодні розмірковують над тим, наскільки ефективним на полі бою буде основний бойовий танк Abrams через 20 років і поки що у Армійській науковій раді (Army Science Board, далі — ASB), що переваги цієї машини сьогодні будуть під загрозою.

Водночас виникає питання — яке ж рішення пропонують в ASB на заміну танка M1 Abrams, і тут фахівці ради пропонують низку різних концепцій, які б могли стати в пригоді американським військовим у 2040-х роках, про ці концепції, спираючись на матеріали ASB, розповідають у виданні The War Zone.

Читайте також: Канаді знадобиться $1,1 мільярд на старі Leopard 2, а на нові танки грошей нема
M1A2 Abrams
M1A2 Abrams, фото — U.S. DoD

Варіант "з найменшим ризиком" пропонує створення танка на базі M1 з 130-мм гарматою, кулеметом та ПТКР вагою 55-60 тонн з системами активного захисту та гібридною силовою установкою.

Причому, як відзначається, Армія США раніше натякала на схожий проєкт, коли у вересні цього року США неочікувано змінили плани розвитку основного бойового танка, відмовившись від модернізації танків M1 Abrams до версії SEPv4 на користь Abrams M1E3.

Тут також варто згадати і втаємничений демонстратор AbramsX, який цілком можливо натякає на те, яким може бути майбутній Abrams M1E3. Але у ASB кажуть, що до цих машин залишаються питання у контексті "стратегічної мобільності", тобто йдеться про розгортання танків у сценаріях повномасштабної війни.

Крім того, у ASB кажуть, що Армія США може розглянути можливість створення нового легкого 35-40 тонного танка та роботизовану систему — "веденого" масою 20-30 тонн — у виданні кажуть, що це цікава пропозиція з урахуванням, що у США нещодавно представили M10 Booker з 105-мм гарматою, який вирішили не класифікувати як танк.

M10 Booker
M10 Booker, фото — U.S. DoD

Зрештою, у ASB також рекомендують взаємодіяти з Францією та Німеччиною, які сьогодні працюють над проєктом основного бойового танка наступного покоління MGCS. Також рекомендується звернути увагу на такі програми, як 140-мм танкова гармата від Nexter.

Читайте також: Армія США починає польове використання військового Starlink від SpaceX