xcounter
#

Канаді знадобиться $1,1 мільярд на старі Leopard 2, а на нові танки грошей нема

2411
Канадські Leopard 2A4 під час навчань у квітні 2023 року, фото - Canadian Armed Forces
Канадські Leopard 2A4 під час навчань у квітні 2023 року, фото - Canadian Armed Forces

Такий порядок затрат може бути маркерним і для підрахунків по "Леопардам" в строю ЗСУ

Міноборони Канади планує витратити 1,1 мільярд доларів США (або ж 1,5 мільярдів канадських доларів) на роботи по технічному обслуговуванню та оновлення наявних танків Leopard 2. Понад половину із цієї суми, або ж 850 мільйонів канадських доларів буде витрачено саме на продовження строку служби парку цих танків, який заплановано подовжити до 2035 року.

Цікаво, що канадське Міноборони уже визначило підрядника по цим роботам – німецький концерн Krauss-Maffei Wegmann, контракт на виконанні робіт планується підписати весною 2024 року, але от перша постановка на озброєння модернізованих та оновлених танків запланована взагалі в 2030 році. Про це йдеться в публікації порталу Defense News.

Читайте також: Не лише допомога: яке озброєння Україна закупила у Польщі на 0,8 млрд євро
Канадські Leopard 2A4 під час навчань MAPLE RESOLVE у травні 2017 року, фото - Canadian Army Today

Зазнається, що полковник канадської армії Хлоенн Саммерфілд заявила про те, що на параметри описаного вище проект впливає саме обмежений бюджет на оборонні закупівлі.

Зараз Канада може собі дозволити щороку виділяти на нову зброю до 5 мільярдів канадських доларів щороку, але левова частка цих затрат йде на проект по купівлі нових F-35 та нових фрегатів для ВМС, тому оновлення танкового парку доводиться фінансувати за остаточним принципом.

Більш того – коли Канада взимку 2023 року ухвалила рішення передати Україні вісім танків Leopard 2, то тоді заявлявся намір замінити передані для ЗСУ машини новими. Але схоже, що тепер канадський уряд зосереджений на тому, щоб бодай оновити той парк танків, який є зараз. Бо для канадської армії виявилось окремим викликом спорядити бодай ескадрон в 15 танків для відправки до Латвії в рамках контингенту НАТО у листопаді поточного року.

Відправка одного із Leopard 2 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади

Як взагалі так вийшло,що Канада як країна-учасник Альянсу в принципі в принципі занедбала свій танковий парк, і змогла дати Україні взимку цього року лише кілька Leopard 2, хоча "на папері" мала аж 82 танки цього типу, Defense Express пояснював у окремій публікації.

Також тут можемо додати, що описаний порядок затрат – тобто понад 1 мільярд доларів США на оновлення парку в понад 70 машин може виявитись "маркерним" і для України, особливо в контексті можливих майбутніх затрат на наш парк танків Leopard 2.

Також ми розповідали про те, що Польщі знадобилось менше двох місяців для того, щоб відремонтувати пошкоджені Leopard 2A4 для ЗСУ.

Відремонтований на потужностях польського Bumar-Gliwice танк Leopard 2A4, осінь 2023 року
Читайте також: Як часто ЗСУ застосовують FPV-дрони, і чи може армія РФ надолужити відставання