xcounter
#

Як часто ЗСУ застосовують FPV-дрони, і чи може армія РФ надолужити відставання

2252
Боєць ЗСУ запускає FPV-дрон-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел
Боєць ЗСУ запускає FPV-дрон-камікадзе, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо ці підрахунки приблизні, вони можуть наочно показати важливі тенденції

Наявні у відкритому доступі відео, по яким можна чітко встановити геолокацію, демонструють наступну тенденцію – в проміжок із лютого по вересень 2023 року бійці Сил оборони України як мінімум в кілька разів збільшили активність застосування FPV-дронів-камікадзе і відповідно кількість результативних уражень. При цьому, якщо опиратись саме на цей критерій для підрахунків, російські окупаційні війська використовують такі самі FPV-дрони-камікадзе як мінімум в кілька разів менше, аніж наші бійці.

Про це на основі власних підрахунків заявляє OSIN-аналітик під ніком David, волонтер команди GeoConfirmed, на своєму профілі в Twitter.

Якщо говорити конкретніше по цифрам, то з наведеної вище інфографіки випливає, що якщо в лютому 2023 року було орієнтовно 10 зафіксованих випадків використання та влучань по цілям ворога, уже в квітні 2023 року – вже близько 50, у липні ця цифра уже перетнула позначку в 100 випадків, ну а у вересні поточного року кількість випадків перевищила позначку в 250.

В свою чергу, аналогічний показник по росіянам лише в червні 2023 року досяг кількості 50 випадків, а за підсумками вересня 2023 року склав орієнтовно 75 випадків. Тобто з цього випливає, що наші військові навіть у минулому місяці використовували FPV-дрони-камікадзе мінімум в 3 рази частіше, аніж ворог.

Водночас, OSIN-аналітик під ніком David також наводить підрахунки, із яких випливає, що на використання FPV-дронів-камікадзе в боях проти рашистів у 2023 році могло припадати орієнтовно 20-25% від всіх випадків застосування БПЛА проти окупантів, на безпілотники зі скидами – орієнтовно до 10%, всі інші – на категорію Other UAV.

Наведені вище підрахунки можуть виглядати в чомусь як мінімум не переконливими, оскільки є повідомлення "з полів" про те, що рашисти як мінімум намагаються або "наздогнати" ЗСУ за інтенсивністю використання FPV-дронів-камікадзе, або ж масштабувати застосування таких безпілотників на полі бою.

Тут можна побудувати наступне припущення- ймовірно, для використання FPV-дронів рашисти використовують таку ж практику, як і при застосуванні "Ланцетів", тобто коли на окремих ділянках фронту для масштабування ефекту зосереджуються або відповідно оснащені підрозділи "армійського спецназу", або ж спеціально утворені загони в "класичних" піхотних або мотострілецьких частинах.

Раніше Defense Express також розповідав про те, наскільки легко навчитися керувати FPV-дроном, і про справжню ефективність та місце у строю таких дронів-камікадзе.

Керування FPV-дроном потребує зокрема й міцного вестибулярного апарату (фото: АрміяІнформ)
Читайте також: В Україні почали шити термокамуфляж для маскування від тепловізорів: як це працює і чи дійсно допомагає