xcounter
#

Що необхідно для того, аби ЗСУ якнайкраще нищили рашистів з танків Leopard, Challenger та Abrams

5689
Leopard 2 на озброєнні ЗСУ, фото — 33-я окрема механізована бригада
Leopard 2 на озброєнні ЗСУ, фото — 33-я окрема механізована бригада

Які сьогодні є вузькі місця, що заважають ЗСУ якнайефективніше використовувати західну бронетехніку на полі бою, передусім танки

Наявність тих чи інших зразків закордонної техніки на озброєння ЗСУ, а особливо танків, однозначно має випливати на тактику використання цієї техніки на полі бою — таку тезу у коментарі Defense Express озвучив військових фахівець Микола Саламаха.

Leopard 2
Leopard 2, Фото — 33-а окрема механізована бригада

"Ми отримуємо більш потужні інструменти, і для того, щоб використовувати їх з найбільшою ефективністю, ми повинні змінювати підходи до використання цих інструментів", — наголошує він.

Читайте також: Рашисти під Авдіївкою кинули свої БТР-50, Сили оборони вперше знищили цей бронетранспортер

Разом з тим, Саламаха у цьому контексті наголошує на ось такому питанні — що сьогодні низка командирів не має достатнього досвіду для того, щоб якісно організувати застосування західної бронетехніки на полі бою.

Challenger 2
Challenger 2, фото — стоп-кадр з відео Десантно-штурмових військ ЗСУ

"На жаль, зараз ситуація складається так, що командирами батальйонів стають офіцери, які або закінчили тільки військову кафедру, а потім прослужили деякий період, або навіть не служили і їхній службовий ріст відбувся вже протягом останніх 20 місяців або перед цим вони брали участь в АТО та ООС, тобто там був абсолютно інший характер бойових дій. Така категорія [командирів] — це рівень штабу бригади, рівень батальйонів, вона не здатна дуже швидко засвоювати всю ту інформацію і всі ті зміни, які необхідні для правильної організації використання іноземної техніки на полі бою", — розповідає Саламаха.

Leopard 2 танк Україна ЗСУ
Leopard 2, Фото — 33-а окрема механізована бригада

Тому у штабах бригад, що мають на озброєнні західні танки та іншу техніку, повинні бути військові, які братимуть участь у плануванні бойових дій і досконало знатимуть можливості та відмінності й особливості того чи іншого закордонного озброєння.

"Іноземна техніка, як правило, використовується попарно, перекатами, коли один танк прикриває інший, той танк рухається, займає вигідну позицію і виконує завдання із підтримки піхоти, після чого починає прикривати другу машину, яка змінює позицію", — розповідає фахівець.

На відео нижче — детальний приклад оптимального використання на полі бою БТР, БМП та танків

Як відзначає Саламаха, сьогодні процеси з переучування командирів з урахуванням того, що Україна має на озброєнні низку західних зразків ОВТ, відбуваються несвоєчасно: "Є ще одна проблема. Коли ми відправляємо персонал для підготовки батальйону, необхідно відправляти не тільки командира батальйону, начальника штабу батальйону і всіх танкістів, а ще й кілька офіцерів з оперативного відділення штабу бригади, як мінімум заступника командира бригади чи заступника начальника штабу бригади, щоб люди розуміли, що вони отримують і як якомога краще організовувати бойові дії, щоб використовувати потенціал".

Також фахівець наголошує, що необхідно змінювати і штатну структуру — бо для повноцінної організації та ведення бойових дій ми повинні мати штаб батальйону у складі 25-30 осіб, а не 4-5. "За штаб бригади там взагалі мова йде про абсолютно інші цифри. На жаль, у нас поки що ці проблеми вирішуються дуже складно", — говорить Саламаха.

"У нас зараз у кожну бригаду приходить іноді одночасно близько 10-15 нових зразків озброєння. Для того, щоб це все ув’язати в один вузол і щоб це все організовувати своєчасно, без помилок, на це потрібно досить багато часу. На жаль, у нас цього часу сьогодні немає", — відзначає фахівець.

Читайте також: HIMARS з RIG-360 для ураження рухомих цілей: як це буде працювати