xcounter
#

Україна створила морські дрони для поставки мін, і саме через них флот РФ міг піти із Севастополя

10290
 Українські катери-камікадзе, фото - Brendan Hoffman for The New York Times
Українські катери-камікадзе, фото - Brendan Hoffman for The New York Times

Як наша країна вдосконалює зброю для війни на морі, і який ефект вона дає

Військово-промисловий комплекс України на даний момент створив одразу уже варіанти морських дронів на базі відомого зразка Magura V5. Якщо до цього було відомо лише про катер-камікадзе, то тепер – і про варіант морського дрона для дистанційної постановки мін та патрульну платформу для виконання чисто розвідувальних завдань.

При цьому в році, що минає, українські оператори морських дронів провели "кілька десятків" операцій з використанням такої зброї, яка відсунула рашистський флот від наших берегів на дистанцію понад 200 морських миль. Про це стверджується в публікації The New York Times, яке при цьому посилається на слова наших військових.

Читайте також: Як РФ полює на виробництво озброєння в Україні, при цьому часом просто відкривши держреєстр підприємців
Українські катери-камікадзе, фото - Brendan Hoffman for The New York Times

Ця публікація від NYT містить фотографії лише базового варіанту Magura V5, хоча б орієнтовний зовнішній вигляд морського дрона для дистанційної постановки мін лишається таємницею. Однак від Defense Express можемо припустити, що дистанційно керовані катери для виставляння мінних загороджень на морі справді є у розпорядженні Сил оборони України. Бо першими про появу таких спроможностей в нашої сторони заявили взагалі рашисти.

Як раніше писав наш портал, на початку грудня 2023 року відомче видання Міноборони РФ "Морской сборник" повідомило про те, що 14 жовтня цього року тральники Чорноморського флоту були вимушені виконати бойове тралення мін на зовнішньому рейді Севастопольської бухти в тимчасово окупованому Криму.

Якщо припустити логічно, то в України нема "класичних" засобів для постановки морських мін на такій віддалі від власних баз. Тому тут могли бути використані "нетрадиційні" засоби. І морські дрони тут цілком логічний варіант.

Рашисти перемістили свої найбільш цінні кораблі в Новоросійськ, 17 грудня 2023 року, джерело - MT_Anderson

Якщо співставити хронологію, то свої кораблі із тимчасово окупованого Севастополя РФ почала виводити ще на початку жовтня цього року, коли майже всі носії "Калібрів" перекочували до Новоросійська. Але цілком ймовірно, що фактор можливих дистанційних постановок мін з нашої сторони може впливати на те, що окупанти не ризикують тримати в Севастополі свої хоч якісь більш-менш цінні кораблі.

Водночас, варто звернути увагу і на те, що орієнтовно тиждень назад РФ показала катер-камікадзе "Одуванчик" під 600 кг тротилу на 200 км.

Рашистський ББКН "Одуванчик", грудень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Схоже, що РФ активно допомагає талібам в Афганістані відновлювати радянську бронетехніку, вертольоти та інше важке озброєння