xcounter
#

У світі стають популярним "мультизадачні" РЛС. Як Україні зіграти на цьому

3000
Наша країна має прагнути, щоб наші радари вигравали конкуренцію навіть в американських РЛС Q-53
Наша країна має прагнути, щоб наші радари вигравали конкуренцію навіть в американських РЛС Q-53

Головний висновок – нашій державі потрібно форсувати створення своєї Агенції оборонних технологій, яка б перебрала на себе роль розвитку усіх перспективних проектів українського ОПК

Defence Express розповідав: на даний момент держпідприємство "Науково-виробничий комплекс "Іскра", що має стати осердям майбутнього радарного холдингу, зараз вийшло на бажані для себе темпи виробництва, що можуть сягати до 14-15 "з нуля" виготовлених радіолокаційних станцій на рік.

Деякі виробничі цехи підприємства працюють уже в дві зміни.

Читайте також: "Івченко-Прогрес" проводить імпортозаміщення для гвинтів до Ан-70 та перспективних БПЛА
Один з цехів КП НВП "Іскра" з новітніми зразками радіолокаційної техніки

Відомо, що цьогоріч "Іскра" уже поставило Збройним Силам України дві модернізовані трикоординатні радіолокаційні станції 35Д6М, для виконання задач протиповітряної оборони.

І також - має поставити кілька новітніх контрбатарейних радарів 1Л220УК, виробництво яких стартувало торік.

Дослідний зразок контрбатарейного радара 1Л220УК

Але тут можна поставити питання так: тепер нашій радарній галузі варто переходити від кількісних показників до якісних.

Тим більш, що це диктує кон'юнктура світового ринку зброї, на якому стають популярнішими "мультизадачні" радіолокатори, що можуть виявляти одночасно і малорозмірні літальні апарати, і позиції артилерійських батарей.

Новітня РЛС 80К6КС1 "Фенікс" виробництва підприємства "Іскра"

Зокрема, як розповідає портал Janes, Норвегія та Нідерланди 25 травня цього року уклали міжурядову угоду про поставку для норвезької армії п’яти малогабаритних РЛС Thales Ground Master 200. Вартість цієї закупки – 77 мільйонів євро, поставки заплановані на проміжок 2023-2024 років.

Цікаво, що у цьому ж проміжку часу – 2022-2024 роки - армія Нідерландів має отримати дев’ять таких же РЛС, котрі мають національне позначення MMR ("багаторольовий радар" у перекладі).

Рендер, що зображає малогабаритну РЛС Thales Ground Master 200 для норвезької армії

Зазначається, що радіолокаційна станція Thales Ground Master 200, вона ж MMR, може виконувати і завдання протиповітряної оборони, тобто – видача цілевказівки для ЗРК малої дальності, виявлення малорозмірних повітряних, зокрема БПЛА. І також – виявлення позицій ракетних установок та артилерійських батарей.

При виробництві станцій Thales Ground Master 200 використовується нітрид галію, котрий збільшує потужність елементної базі РЛС.

Голандська радіолокаційна станція MMR

Варто наголосити, що це – аж ніяк не перший за останній час контракт на поставку "мультизадачних" РЛС.

Зокрема, Defence Express розповідав, що у квітні 2021 року Саудівська Аравія оголосила про намір купити 14 радіолокаторів Q-53 американського виробництва.

Дозвіл на поставку РЛС Q-53 для Саудівської Аравії Держдеп США дав ще в 2017 році

Функціонал РЛС Q-53 також дозволяє виявляти артилерійські позиції, боєприпаси у польоті, знаходити БПЛА та малі пілотовані літальні апарати, і наводити на них системи ППО малої дальності. РЛС Q-53 можна однаково ефективно використовувати як і при "бойових діях малої інтенсивності", так і під час повномасштабної війни.

Ще одна особливість радара Q-53 - його живить причіпний генератор, розміщений на двоколісному причепі

У нашої "Іскри" є свій проект багатофункціональної РЛС "Мангуст" (або 1Л300), яка може виконувати і задачі протиповітряної оборони, і функції контрбатарейної РЛС, і навіть – радара, що може здійснює радіокорекцію керованого боєприпасу.

Рендер проекту РЛС "Мангуст", або ж - 1Л300

Але схоже, щоб цей проект став реальністю, тобто РЛС "Мангуст" стала на озброєння ЗСУ та армій інших країн світу, в першу чергу потрібне не стільки держзамовлення від Міноборони на такий радар. Скоріше – форсувати створення українського "аналогу DARPA", Агенції оборонних технологій.

Створення такої установи як ціль на 2021 рік Мінстратегпром заявляв на початку лютого року, але поки що – не маємо більш актуальних звісток по цій темі.

Читайте також: Американська "Золота орда" нівелює ППО ворога: нові випробування мережевих авіабоєприпасів