xcounter
#

Саудівська Аравія хоче купити в США універсальні радари Q-53

932
Радіолокатори Q-53 можуть виконувати функції артилерійської розвідки, виявляти цілі та проводити цілевказівки для комплексів ППО малої дальності
Радіолокатори Q-53 можуть виконувати функції артилерійської розвідки, виявляти цілі та проводити цілевказівки для комплексів ППО малої дальності

За такі американські РЛС саудитам доведеться викласти більше 600 мільйонів доларів

Ще у червні 2017 року Уряд США надав дозвіл на поставку Саудівській Аравії 26 радіолокаційних станцій AN/TPQ-53, або ж просто - Q-53. Вартість можливої поставки були визначена на рівні 662 мільйони доларів.

Минуло три роки, і лише зараз, у квітні 2021 року Саудівська Аравія зробила першу заявку за цим контрактом: Ер-Ріяд хоче купити 14 радіолокаторів Q-53 найновішої модифікації, при виробництві якої використовується нітрид галію, і при чому саме у тій комплектації, котру використовує також й Армія США.

Читайте також: Словаччина купує у Ізраїлю аж 17 РЛС ELM-2084​: навіщо стільки...
Lockheed Martin виробляє радари Q-53 ще з 2007 року

Як пише портал Janes, строк реалізації цього контракту – 56 місяців, зокрема 24 місяці – строк технічного обслуговування поставлених радіолокаторів для армії Саудівської Аравії.

Виробництво радарів Q-53 виконує компанія Lockheed Martin. На сайті цієї компанії зазначається, що на даний момент Армія США уклала шість контрактів, які сумарно передбачають поставку понад 170 нових радіолокаційних станцій Q-53.

Ще одна особливість радара Q-53 - його живить причіпний генератор, розміщений на двоколісному причепі

Радари Q-53 є по суті універсальними. РЛС такого типу можуть знаходити артилерійські позиції, виявляти у польоті артилерійські снаряди, міни та ракети. Також – виявляти БПЛА та пілотовані літальні апарати, і наводити на них системи ППО малої дальності.

РЛС Q-53 можна однаково ефективно використовувати як і при "бойових діях малої інтенсивності", так і під час повномасштабної війни. Обслуга радара – всього дві особи, час розгортання – п’ять хвилин, час згортання – дві хвилини. Дальність дії РЛС Q-53 виробник Lockheed Martin не розкриває.

Американська система ППО малої дальності IM-SHORAD. На взаємодію із такими комплексами якраз і розрахований радар Q-53
Читайте також: Ось як буває: нову українську "антидронову" РЛС до Республіки Корея експортуватиме Туреччина