xcounter
#

Словаччина купує у Ізраїлю аж 17 РЛС ELM-2084​: навіщо стільки...

Ціна питання - майже 148 млн євро!
ELM-2084 (MMR) - багатофункціональна РЛС з полотном з активним електронним скануванням (AESA) на основі нітриду галію
ELM-2084 (MMR) - багатофункціональна РЛС з полотном з активним електронним скануванням (AESA) на основі нітриду галію
3167

Грандіозну угоду міністри оборони Ізраїлю та Словаччини підписали 25 березня у Братиславі.

Угода включає передачу технологій і знань з Ізраїлю в Словаччину, а також промислову кооперацію, заявили у міністерстві оборони Ізраїлю.

Для армії Словаччини будуть поставлятись багатофункціональні РЛС ELM-2084 (MMR), які також стоять на Сил оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) і які є частиною системи ППО/ПРО "Залізний купол". Система дозволяє здійснювати спостереження, супровід і перехоплення повітряних цілей на висотах від 100 до 3000 м.

Читайте також: "Мінерал-У": перші зображення нової РЛС розвідки та цілевказування від ДП "Квант-Радіолокація"

Визначально для армії Словачини плановували придбати 17 радіолокаційних станцій, але різного класу - 6 одиниць дальнього, 5 одиниць середнього і 6 одиниць ближнього радіусу дії. Проте у повідомленнях після підписання угоди згадується лише про "середні" РЛС ELM-2084 (MMR), виробником яких є компанія IAI ELTA Systems.

РЛС ELM-2084 (MMR)
РЛС ELM-2084 (MMR)

Що цікавого: Словаччина і по площі і по населенню, менша, ніж, наприклад, площа та населення Дніпропетровської та Харківської області України. Довжина східного кордону Словачинни з тим же Закарпаттям - десь 80 км. Це означає, що на кожні п'ять км можна поставити по одній трикоординатній РЛС з дальністю захоплення цілей до 250 км з можливістю відстеження кожною 1000+ цілей.

Для армії Словаччини будуть поставлятись багатофункціональні РЛС ELM-2084

Раніше такі ж РЛС ELM-2084 (MMR) закупила Чехія - удвічі більша по площі, і багатша, аніж Словачинна. Але чехи у 2019 році купили лише 8 РЛС ELM-2084 за $125 мільйонів доларів. Тобто одна РЛС - майже $15,6 млн.

Проте контракт з Ізраілем для Словаччини обійдеться у 148,2 млн євро. Що теж, втім, не дешево...

РЛС ELM-2084 купила і Угорщина. Контракт, укладений у грудні 2020 р, був більшим, аніж чеський. Але РЛС ELM-2084 до Угорщини постачатиме не є ізраїльска IAI ELTA Systems, а канадська компанія Rheinmetall Canada, яка виробляє станції за ліцензією з моменту прийняття станцій ELTA на озброєння збройних сил Канади.

Для Угорщини купівля цих РЛС є частиною програми модернізації протиповітряної оборони, згідно з якою 1 грудня 2020 року Угорщина придбала систему ППО ближньої дії NASAMS, яка має замінити радянський "Куб" 2К12.

Читайте також: Ось як буває: нову українську "антидронову" РЛС до Республіки Корея експортуватиме Туреччина