xcounter
#

У РФ продовжують говорити про модернізацію ТОС-1А "Солнцепек": намагаються збільшити дальність, кучність та покращити прицілювання

9075
ТОС-1А "Солнцепек"
ТОС-1А "Солнцепек"

Попри "міф" про сучасність ТОС-1А "Солнцепек" - це радянська розробка, яку використовували ще в Афганістані

Розробник важкої вогнеметної системи залпового вогню ТОС-1А "Солнцепек" в ефірі підвідомчого міноборони РФ видання "Звезда" повідомив, що "Омсктрансмаш" проводить роботи з подальшої модернізації системи.

"Наразі ведуться роботи зі збільшення дальності стрільби, її кучності, а також спрощення процесу наведення на ціль та виконання поставленого завдання. Насамперед - це збільшення площі ураження", - заявив головний інженер "Омсктрансмаш" Дєніс Петров.

Читайте також: Як відбуваються військові збори у Білорусі та підготовка до масових навчань наприкінці року

Очевидно, що такий напрям робіт на пряму пов'язаний з отриманням реального бойового досвіду використання ТОС-1А "Солнцепек". Який, попри значну загрозу через використання термобаричний реактивних снарядів калібром 220-мм, має ряд недоліків.

По-перше, "Солнцепек" фактично може вести ефективний вогонь лише в умовах прямої видимості цілі. Для цього використовується лазерний далекомір, дані з якого дозволяють вирахувати кут підйому направляючої.

По-друге, стрільба з системи ведеться лише після встановлення аутригерів, що вимагає час на вирівнювання машини, а паралельно з тим висуває вимоги щодо нахилу поверхні.

Таким чином ТОС-1А "Солнцепек" має вийти на передній край, що робить його доволі досяжним для засобів ураження, а враховуючи наявність у ЗСУ таких далекобійних ПТРК, як "Стугна", то час його приведення у позицію для стрільби може бути достатнім для його знищення ще до того, як він розпочне стрільбу.

Саме тому у РФ цілком логічно намагаються зменшити час перебування системи на вогневій позиції та збільшити дальність стрільби, можливо, з метою забезпечення ведення ефективного вогню з закритих позицій. Водночас роботи відносно підвищення кучності стрільби можуть вестись за двома напрямами - робота над самим реактивним снарядом, а також над якіснішою стабілізацією машини під час стрільби.

Зазначимо, що з параметром кучності у РФ працюють вже давно. Справа в тому, що першу версію системи почали розробляти ще у 70-х роках. У 1980 році ТОС-1 пройшов державні випробування, з 1987 року почалось його серійне виготовлення. Система повоювала в Афганістані, а назву "Буратіно" до неї додалась після війни у Чечні.

ТОС-1
ТОС-1 в Афганістані, легко візуально відрізнити від ТОС-1А за трапецевидною формою пакета на 30 реактивних снарядів. Добре видно що шість направляючих на краях пакета - пусті

Зокрема на ТОС-1 "Буратіно" мав залп з 30 ракет, але виявилось, що ракети з направляючих на краю пакета не потрапляли у заданий радіус цілі. Тому на версії ТОС-1А від 2001 року їх кількість змінили, також була перероблена система управління вогнем, а шасі змінено з Т-72 на Т-90.

А про проведення робіт з модернізації ТОС-1А "Солнцепек" було повідомлено ще на початку 2021 року. При цьому мова йшла не тільки в озвучених станом на кінець 2022 року напрямах, а ще й у збільшенні захисту від протитанкового озброєння. Зазначалось, про розробку нового реактивного снаряда зі збільшеною дальністю польоту з 6 до 15 км - ТБС-М3.

ТБС-М3
ТБС-М3
При цьому про випробування реактивних снарядів ТБС-М3 було відомо ще літом 2021 року, але жодної інформації відносно завершення випробувань та прийняття їх на озброєння - не надходило. А з огляду на оновлену заяву від "Омсктрансмаш

" не те щоб і близькі до завершення.

Нагадаємо, що паралельною гілкою важких вогнеметних системи РФ є ТОС-2 "Тосочка", яка встановлена на колісному шасі.

Читайте також: ЗСУ спалили другу "Ахмат-машину", яку наспіх зробили за 25 днів, щоб кадирівці воювали на ній в Україні