xcounter
#

У Пентагоні через рік пояснили навіщо росіяни шинами "захищають" свої Ту-95 та Ту-160, як і їх малюнки

Ту-160 "ВКС" РФ на авіабазі "Энгельс", знімок від серпня 2024 року (всі зображення:  Google Earth)
Ту-160 "ВКС" РФ на авіабазі "Энгельс", знімок від серпня 2024 року (всі зображення: Google Earth)
57592

На скільки ж це російське ноу-хау із захисту працює, демонструє аеродром "Оленья", хоча Ту-95МС із шинами, помічені навіть на авіабазі "Українка" за 6 тисяч кілометрів від України

Ще у вересні 2023 року у РФ почали захищати свої стратегічні бомбардувальники Ту-95 за допомогою шин, а згодом така тенденція була помічена і на літаках тактичної авіації - фронтових бомбардувальниках Су-34, але вочевидь така практика поширення не знайшла. Натомість у російський стратегічній авіації - практикується досі.

Наприклад, якщо відкрити нові супутникові знімки на сервісі Google Earth, наприклад авіабази "Энгельс", то на знімках за серпень 2024 року видно, як покришками "захищені" Ту-95МС та Ту-160.

Читайте також: Якщо додаткові PzH 2000 для України довелось викупати вже навіть у Катару, де ще можуть бути такі САУ

Більше того, шинами прикриті й малюнки літаків. При цьому питання створення настільки примітивних засобів створення хибних цілей й досі спірне.

При цьому такі самі рішення накладання шин зафіксований і на авіабазі "Оленья", про що говорять супутникові знімки зроблені близько місяця тому.

Але навіщо РФ саме таким чином захищати свої літаки пояснили у Центральному командуванні збройних сил США. Як повідомила технічний директор командування Шайлер Мур, яку цитує TWZ, накладання шин на фюзеляж літака, на думку росіян, має не дати "машинному зору" його розпізнати. Вона також зазначила, що з розпізнанням літаків, які були "захищені" шинами деякі моделі нейромереж дійсно мали складність. Саме тому і малюнки літаків направлені саме для протидії машинному зору, а для одноманітності, їх також прикривають шинами.

Також видання зазначає, що мова йде не скільки про візуальне зображення, скільки про теплові сигнатури цілей. Зокрема крилаті ракети Storm Shadow / SCALP використовують на кінцевій ділянці тепловізійну головку самонаведення, яка має зрівняти зображення з еталонною моделлю цілі.

Але з боку Defense Express зазначимо, що коли мова йде про "машинний зір" та "розпізнання обрисів" нейромережами, то це про їх навчання у прямому сенсі слова. Якщо нейромережа ніколи не зустрічала таке зображення літака, вона дійсного його пропустить, але якщо їй цілеспрямовано навчати на таких варіантах, вона доволі швидко та чітко почне їх розпізнавати.

Також додамо, що українські дрони точно вміють розпізнавати літаки, які прикриті шинами, бо на тій же авіабазі "Оленья" уразили російські Ту-22М3 повітряним підривом. При цьому на цій авіабазі абсолютно всі Ту-22М3 прикриті.

Водночас, якщо захист літаків на аеродромах "Энгельс" та "Оленья", які знаходиться у зоні ураження цілком зрозумілий. То, чому у РФ аналогічним чином прикрили Ту-95МС на авіабазі "Украинка" за близько 6 тисяч кілометрів від України - невідомо.

При цьому супутниковий знімок нижче був зроблений ще у вересні 2023 року. Тому можливо мова йде про те, що у РФ, намагаються захиститися шинами не лише від українських дронів, а й від Tomahawk.

Читайте також: Хусити ледь не проломили ПРО Ізраїлю нібито новою гіперзвуковою ракетою: це дуже поганий дзвінок