xcounter
#

Якщо додаткові PzH 2000 для України довелось викупати вже навіть у Катару, де ще можуть бути такі САУ

3283
PzH 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел
PzH 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо перелік виявиться доволі обмеженим, його все рівно слід взяти до уваги

Уряд Німеччини в першій половині 2024 року дав дозвіл на продаж Катару озброєння загальною вартістю 100 мільйонів євро, де левова частка припадає на майбутню поставку 12 самохідних артустановок RCH 155.

Натомість сам Катар передав Німеччині половину із наявного парку в 24 самохідні артустановки PzH 2000, котрі за механізмом "кругового обміну" будуть передані Україні після проведення ремонту. За поточними планами, перші шість із цих САУ мають бути передані ЗСУ в кінці 2024 року, інші шість САУ – вже в другій половині 2025 року.

Читайте також: Хоча ствол до PzH 2000 може зробити навіть 20 тисяч пострілів, з поставками для ЗСУ може бути проблема
PzH 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Таку інформацію в своїй публікації оприлюднило видання Bild. Але в цьому випадку варто зробити поправку на те, що автори цього видання мали на меті скоріше розкритикувати політику Берліна щодо продажу озброєння на Близький Схід: мовляв, поки Ізраїль місяцями не може дочекатись дозволів на купівлю німецьких боєприпасів для війни проти ХАМАСу, сама Німеччина продаж зброю "спонсорам ХАМАСу".

Цей приклад просто наочно ілюструє в деяких випадках "розходження векторів", за яким наприклад уряди тих чи інших країн воліють не розкривати джерело поставок техніки та озброєння; а натомість преса цих країн поспішає викласти максимально доступний їм фактаж.

Тим більш, що якщо Німеччині довелось викупати озброєння власного виробництва в однієї з країн Близького Сходу, щоб і далі надавати оборонну підтримку для України, це заодно означає як мінімум близькість до вичерпання аналогічних запасів у європейських країнах.

САУ PzH 2000 ведуть вогонь, фото - Rheinmetall

На цьому тлі логічним виглядає поставити питання про те, а в яких ще країнах можуть бути теоретично доступні PzH 2000, які б в теорії за різними схемами обміну могли би бути вивільнені для України.

Одразу підкреслимо, що в цих підрахунках ми врахуємо той факт, що САУ цього типу нам вже передавали сама Німеччина, Італія, Нідерланди ну і власне сам Катар; ну й окрім того, що хоч оператором PzH 2000 є також й Угорщина, але зважаючи на позицію цієї країни, на поставку озброєння для ЗСУ там точно не варто враховувати.

Ну і в підсумку ми отримаємо наступний баланс:

  • Литва – 18 одиниць PzH 2000;
  • Хорватія – 13 одиниць PzH 2000;
  • Греція – 24 одиниці PzH 2000;
  • Катар – цю країну все рівно доцільно включати в підрахунок, бо ще 12 САУ PzH 2000 там лишаються;
  • Нідерланди – доцільно включати в підрахунок також, оскільки там на балансі числяться до 27 САУ PzH 2000 на зберіганні, і це створює також певний резерв.

Окремо наголосимо, що наведені вище дані слід сприймати лише в теоретичній площині. Бо кожна передача зброї для України від країн-партнерів – це клубок із складних рішень, вирішення яких може займати навіть кілька місяців та включати в себе складні схеми взаємозаліку.

Читайте також: Скільки зараз коштує сучасна 155-мм САУ: приклади німецької PzH 2000, корейської K9 та французького Caesar