xcounter
#

Хоча ствол до PzH 2000 може зробити навіть 20 тисяч пострілів, з поставками для ЗСУ може бути проблема

3386
Постріл з САУ PzH 2000, фото – 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ
Постріл з САУ PzH 2000, фото – 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ

Вперше ця проблема могла проявитись ще у 2022 році, і начебто зберігається й за 2 роки потому

Значна частина самохідних артустановок PzH 2000, які ЗСУ отримали від Німеччини, Нідерландів та Італії наразі є начебто небоєздатними через проблеми із замінами стволів. Причина проблеми полягає у тому, що наразі німецька промисловість має вкрай обмежені можливості по виготовленню стволів до артсистем, хоча у травні цього року концерн Rheinmetall отримав контракт на виготовлення "три-значного числа стволів" до PzH 2000, в тому числі в інтересах українського війська.

Наразі той же концерн постачає хоча би "одно-значну" кількість стволів до PzH 2000, щоб виправити питання з боєздатністю цих артустановок в строю ЗСУ. Про це в своїй публікації стверджує німецьке видання Bild.

Читайте також: Су-30СМ могли б стати безпорадним залізом, але РФ знайшла схему через Казахстан, як ремонтувати авіоніку - InformNapalm

Від Defense Express наголосимо, що в даному випадку ми не можемо ані підтвердити, ані спростувати повідомлення цього німецького ЗМІ, але вважаємо його достатньо цікавим в ракурсі питання, як Німеччина продовжує вирішувати проблемні питання в оборонному виробництві, ну і як це "підсвічується" у пресі та які аргументи та відсилки при цьому використовуються.

Якщо повертатись до згаданої вище публікації, то там автори видання в плані даних по нестачі стволів для заміни посилаються на свою "внутрішню" інформацію та одночасно на слова двох неназваних офіцерів ЗСУ. При цьому наголошується, що така ж проблема із заміною стволів до PzH 2000 мала місце і в 2022 році, що в свою чергу суттєво впливало на перебіг боїв на фронті.

Однак за 2 роки потому, попри всі зусилля, цю проблему начебто так і не вдалось вирішити, хоча у травні 2024 року Rheinmetall отримав контракт на виготовлення стволів, що укладений на строк аж до 2029 року.

САУ PzH 2000 на озброєнні ЗСУ, фото 43-ї окремої артилерійської бригади

Водночас, у тій публікації також вказується й інша проблема – що процес заміни інших комплектуючих до PzH 2000 в строю ЗСУ суттєво ускладнений через бюрократичні проблеми. І тут першоджерелом виступають уже слова Маркуса Фабера, депутата оборонного комітету Бундестагу.

Також можемо знайти згадку про те, що загалом процес виготовлення стволів до PzH 2000 ускладнений саме через технологічні особливості: там заготовку під ствол потрібно гартувати кілька місяців, щоб вона потім могла демонструвати свою "фірмову" витривалість.

Тим більш, що уже в червні 2023 року були повідомлення про те, що САУ PzH 2000 у руках ЗСУ зробила рекордну кількість пострілів, і що у Rheinmetall кажуть про показник у 20 тисяч пострілів.

Читайте також: 100 років на те, щоб озброїтись як у 2004 році: у Німеччини оцінили наявні темпи оборонних замовлень