xcounter
#

100 років на те, щоб озброїтись як у 2004 році: у Німеччини оцінили наявні темпи оборонних замовлень

100 років на те, щоб озброїтись як у 2004 році: у Німеччини оцінили наявні темпи оборонних замовлень
5016

Поточний рівень оборонних замовлень у Німеччині настільки жахливий, що аналітикам Кільського інституту світової економіки прийшлось брати для порівняння саме 2004 рік, бо якщо взяти часи Холодної війни, то мова б йшла про тисячоліття

У Кільському інституті світової економіки опублікувало детальний звіт на 93 сторінках, який присвячений темі озброєння збройних сил Німеччини. І він виглядає, як вирок, бо мова йде про те, що для повернення на рівень обороноздатності навіть не Холодної війни, а 2004 року необхідно близько 100 років.

І це в умовах, коли, як зазначено, "РФ радикально збільшує свої можливості з виробництва озброєння і тепер може виробляти стільки ж озброєння за 6 місяців, скільки збройні сили Німеччини взагалі зараз мають на озброєнні".

Читайте також: Як ЗСУ могли отримати САУ 2С1 "Гвоздика" від Польщі, і про що нам це говорить

З боку Defense Express зазначимо, що німецькі аналітики, скоріш за все, можливості РФ перебільшили. Тому або мало б фігурувати уточнення, що мова йде лише про окремі види озброєння та військової техніки, або дещо більше строк, можливо, 3-4 роки. Водночас навіть збільшення терміну у 8 разів ніяким чином не змінює ситуацію кардинально.

Бо фундаментом звіту під назвою "Готовність до війни через десятиліття: Європа та повільне переозброєння Німеччини проти Росії" (Kriegstüchtig in Jahrzehnten: Europas und Deutschlands langsame Aufrüstung gegenüber Russland) є дані щодо замовлень та строків постачання озброєння до Бундесверу. І саме в них криються необхідні 100 років. Аналітики взяли рівень оснащеності збройних сил Німеччини рівня 2004 року, перед тим, як почалось стрімке роззброєння та рівень 2021 року, а також поточні контракти з відомим об'ємом та строками постачання озброєння.

темпи озброєння Німеччини

У наведеній таблиці перелічені основні типи озброєння та військової техніки, з поточною та цільовою кількістю та строками повернення на необхідний рівень. Зокрема при поточному рівні постачання Німеччина вийде на рівень 2004 року по літаках не раніше 2038 року, по бойових машинах піхоти до 2043 року, а танках - до 2066 року.

Найгірша ситуація з артилерійськими системами відносно яких строк оцінений у 2121 рік, а найкраща з "іншими бронемашинами" (окрім БМП) - лише 2026 рік, що вочевидь пов'язано із тим, що у цю категорію потрапляють відносно дешеві та масові бронеавтомобілі.

Зрештою чому саме було обрано 2004 рік для порівняння також зрозуміло, бо обравши 1992 рік, перед тим, як почалось стрімке роззброєння Бундесверу, мова необхідно було вести не про сотню років, а про тисячоліття. Бо станом на 1992 рік збройні сили Німеччини мали 6684 танки, 16 тисяч бронемашин та 3,2 тисячі артилерійських систем великих калібрів. При цьому в інших країнах європейського сегмента НАТО, Великої Британії, Франції та Польщі скорочення були аналогічними.

темпи розрброєння німеччини

Також у таблиці зазначено оцінки, скільки часу необхідно для постачання наявної кількості озброєння у Бундесвері для поточних можливостей РФ. Але ці дані спірні, бо, наприклад, по танках, РФ не виробляє на місяць 130 танків, ця цифра більше нагадує загальний об'єм відновлених та модернізованих машин із запасів. Водночас виробництво нових танків, а це про Т-90М "Прорыв", оцінено у до 200 одиниць на рік. З іншого боку цифри німецького звіту показуються, що Бундесвер може наразі розраховувати лише на 42 танки на рік, тобто різниця все одно у 5 разів.

А окремим твердженням прописано, що "припинення вогню в Україні дозволить РФ поповнити запаси безпрецедентними темпами". Бо звісно все те, що зараз виробляється російським військово-промисловим комплексом йде, в першу чергу, на війну проти України, але із завершенням активних бойових дій "гарячі" виробничі лінії військово-орієнтованої російської економіки спочатку відновлять втрати та доведуть кількість озброєння у підрозділах до штатного, а потім почнуть наповнювати запаси.

Звісно такі дійсно лячні цифри та прогнози у звіті наведені не просто так, а з метою привертання уваги до дійсно катастрофічної ситуації, яку можливо виправити спільними скоординованими діями. На кшталт 10 пунктів для різкого масштабування виробництва європейського озброєння. Але також варто нагадати, що у самому Бундесвері вже пояснили, як збираються перемогти РФ, якщо боєприпасів є на 2-3 тижні максимум.

Читайте також: Спочатку Іран казав про ударні Ми-28 від РФ, тепер про транспортні Ми-26, і це все дуже цікаво