xcounter
#

Спочатку Іран казав про ударні Ми-28 від РФ, тепер про транспортні Ми-26, і це все дуже цікаво

6199
Російський Ми-26, ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський Ми-26, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але виникає питання про те, яку схему для реалізації поставок можуть обрати іранці та росіяни

Окрім максимально широкого трансферу ракетних технологій, Іран та Росія можуть взяти й інший вектор співпраці, котрий однак виглядатиме достатньо специфічно. Річ у тім, що іранці заявляють інтерес отримати російські важкі військово-транспортні вертольоти Ми-26, але роблять вони це у доволі специфічний спосіб.

Іранське видання IRNA виклало публікацію про роботу Голови Спілки Червоного Півмісяця "по забезпеченню потреб паломників Арбаїн" на території самого Ірану й також Іраку, мовляв було надано 4,2 мільйони послуг таким паломникам, для чого було розгорнуто 2 тисячі лікарів.

Читайте також: Розкрито маршрут, точні дати та кількість ракет Fath-360 які Іран поставив РФ
Російський Ми-26, ілюстративне фото з відкритих джерел

А далі якби між іншим зазначається, що іранська Спілка Червоного Півмісяця для забезпечення своїх потреб хоче отримати "найбільший російський вертоліт з вантажопідйомністю до 40 тон або місткістю до 120 осіб", тобто з натяком на Ми-26. А далі іранці окреслюють, що спочатку хотіли би отримати дві такі машини для тестової експлуатації протягом 2 місяців, а якщо піде все добре – то замовити загалом 20 вертольотів.

При цьому, що цікаво, запит на отримання Ми-26 іранська Спілка Червоного Півмісяця подавала взагалі по лінії відповідного комітету БРІКС, що заодно підкреслює, наскільки сам Тегеран бачить важливим для себе можливість придбати такого типу вертольоти.

З іншої сторони, і для самої РФ ймовірна передача двох десятків Ми-26 може бути дуже масштабною акцією, особливо якщо зробити поправку на те, що в строю "ВКС РФ" формально числиться лише 33 вертольоти цього типу, ще 10 машин – в строю авіації "Росгвардии".

Іранський Ми-17, ілюстративне фото з відкритих джерел

На даний момент Іран є експлуатантом російських вертольотів Ми-17, кілька десятків яких були придбані в 2000-2010-х роках. Однак показник в кілька десятків "бортів" охоплює дані не тільки по силовим структурам, але й по цивільним установам Ірану також.

Якщо брати цифри саме по класу важких транспортних вертольотів, то збройні сили Ірану формально мають в своєму розпорядженні до 20 вертольотів CH-47 Chinook, однак їх фактичний технічний стан наразі лишається невідомим.

Крім того, у листопаді 2023 року Іран підтвердив отримання від РФ не лише Су-35, а й ударних вертольотів Ми-28, і тоді мова була про можливу передачу вживаних гелікоптерів. Однак за майже рік потому інших даних по можливій наявності російських Ми-28 у Ірану поки що не надійшло.

Читайте також: Іран міг передати Росії технології по двигунам до крилатих ракет, і це також небезпечно, як і Fath-360