xcounter
#

Як ЗСУ могли отримати САУ 2С1 "Гвоздика" від Польщі, і про що нам це говорить

3059
Польські САУ 2С1 "Гвоздика", ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські САУ 2С1 "Гвоздика", ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про джерела отримання озброєнь для новосформованих підрозділів ЗСУ

Прес-служба 154-ої окремої механізованої бригади оприлюднила фото із навчальних стрільб своїх артилеристів, де ми можемо побачити зокрема самохідні артустановки 2С1 "Гвоздика" калібру 122-мм, ймовірно отримані від Польщі.

На можливе "польське" походження цих САУ може вказувати відповідний камуфляжний рисунок на цих машинах. Тим більш, взірець для порівняння можемо побачити вище.

Читайте також: Спочатку Іран казав про ударні Ми-28 від РФ, тепер про транспортні Ми-26, і це все дуже цікаво

Окрім того, можемо також згадати повідомлення про те, що у 2023 році Польща продала Україні зокрема 22 САУ 2С1 "Гвоздика". Тобто загалом виглядає так, що джерело надходжень цих самохідних артустановок для нашої армії є очевидним – наша держава купила це озброєння у польських партнерів.

Таким чином маємо в чомусь логічне продовження ланцюжка поставок, за якого ЗСУ спочатку таємничо отримали "Гвоздики" від Фінляндії, про можливість передачі яких мова була ще у серпні 2023 року.

Ну а слідом – так же таємничо отримати "Гвоздики" від Болгарії, де розконсервація таких артустановок була помічена у березні 2024 року.

Розконсервація болгарських САУ 2С1 "Гвоздика", весна 2024 року, фото з відкритих джерел

Але далі логічно виникає питання про те, що ж саме нам дає оцей приклад із САУ 2С1 "Гвоздика", які наші військові могли отримати від Польщі, й тут ми можемо отримати таку картину.

Почнімо з того, що навіть якщо опиратись на дані лише з відкритих джерел, то згадана вище 154-та механізована бригада відноситься до новосформованих. І так виходить, що для оснащення новосформованої бригади довелось брати озброєння стандарту "Варшавського договору", яке нашій країні довелось купувати самостійно.

Вказівка на стандарт "Варшавського договору" окреслює одразу два вектори – одночасно і про недостатність допомоги від Заходу для оснащення наших військових, і про те, що парадоксальним чином радянські зразки озброєння на світовому ринку можуть бути все ще доступнішими за західні аналоги.

Читайте також: Росіяни почали розгортати акустичну систему виявлення БПЛА та крилатих ракет, знову скопіювавши українське рішення