xcounter
#

ЗСУ отримали САУ 2С1 "Гвоздика" у таємничому камуфляжі, які могла дати взагалі Фінляндія

48944
Фінські САУ 2С1 "Гвоздика", вони ж PSH 74, ілюстративне фото з відкритих джерел
Фінські САУ 2С1 "Гвоздика", вони ж PSH 74, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наші бійці використовують самохідну артилерію, яка могла надійти від неочікуваного джерела поставок

В соцмережах циркулює відео бойової роботи артилеристів 67-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, які ведуть вогонь по російським окупантам із САУ 2С1 "Гвоздика" калібру122 міліметри.

В даному випадку особливу увагу привертає таємничий камуфляж, нанесений на цю САУ, що вказує на явно "імпортне" походження цього озброєння в розпорядженні наших захисників. Візерунок цього камуфляжу дозволяє припустити, що техніка могла бути поставлена з Фінляндії.

Читайте також: РФ розкрила "вузькі місця" виробництва Су-57 під ракети Х-69, якими били по нашій енергетиці

Аналогічне припущення в своїй публікації роблять автори фінського видання Suomen Sotilas. Вони виходять із того, що уряд Фінляндії справді міг піти на передачу для ЗСУ певної кількості наявних САУ 2С1 "Гвоздика", що також мають місцеве позначення PSH 74 по мірі того, як армія "Країни Суомі" поступово отримувала південнокорейські самохідні артустановки К9.

Зазначається, що на початку 1990-х років Фінляндія придбала 74 одиниці 2С1 "Гвоздика" із запасів озброєння колишньої Східної Німеччини. Однак варто зазначити, що за даними The Military Balance 2023, на початок минулого року фінська армія мала в своєму розпорядженні лише 36 САУ цього типу.

Що в свою чергу також дозволяє зробити припущення, що Фінляндія могла передати 2С1 "Гвоздика" для ЗСУ із власних запасів, поставлених на консервацію. Водночас, кількість переданих артустановок – під питанням.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" фінської армії, архівне фото з відкритих джерел

Тут також варто підкреслити, що фактичний час передачі цих артустановок для українського війська лишається невідомим. Вперше припущення про те, що Фінляндія могла дати Україні радянські 2С1 "Гвоздика" прозвучало ще у серпні 2023 року від порталу Oryx.

Автори цього ж ресурсу також писали, що у квітні 2023 року Україна могла отримати від Фінляндії певну кількість гаубиць 2А36 "Гиацинт-Б", що мають місцеве позначення K89. Також мова була і про те, що Фінляндія може мати "зайві" ЗРК "Бук" та САУ "Гиацинт-С", які б могли зміцнити ЗСУ.

Раніше Defense Express писав про те, що Фінляндія збиралась робити свою колісну САУ, а тепер її цікавить CAESAR NG.

Читайте також: Як F-16 програв конкуренцію JAS 39 Gripen, і яка тепер актуальна ціна цього літака