xcounter
#

Росіяни почали розгортати акустичну систему виявлення БПЛА та крилатих ракет, знову скопіювавши українське рішення

Частина українського комплексу Zvook, фото з публічної презентації платформи Brave1 у квітні 2023
Частина українського комплексу Zvook, фото з публічної презентації платформи Brave1 у квітні 2023
10276

До цього у РФ вже оголошували, що створять власні "мобільні вогневі групи" для боротьби із далекобійними дронами

У РФ почали створення системи акустичного виявлення безпілотників та встановлюють на вежах мобільного зв'язку мікрофони та системи передачі інформації. Така система є копією українського рішення, яка була розгорнута для протидії російським далекобійним атакам. Зокерма публічно відомо про програмно-апаратне рішення Zvook, який публічно демонструвався на презентації платформи Brave1.

Про розгортання такої системи росіянами повідомив фахівець у галузі зв'язку, РЕР та РЕБ Сергій "Флеш" Бескрестнов. Який також додав фото російської системи.

Читайте також: Розкрито маршрут, точні дати та кількість ракет Fath-360 які Іран поставив РФ

Відповідно до фото та опису вона складається із чотирьох мікрофонів та системи обробки та передачі інформації, який може передавати дані, як через мобільний зв'язок, так і через вочевидь менш швидкісний радіоканал. Також можливо помітити конектор інтерфейсу передачі даних RS485, який може бути необхідним для програмування та налаштувань блоку.

Зазначимо, що ідея акустичних сенсорів літальних апаратів полягає у створенні широкої мережі, яка буде фіксувати роботу двигунів летальних апаратів та на основі методу тріангуляції визначати місцеположення загрози. Така система хоча і має значно меншу точність, але дозволяє розгорнути максимально щільне поле виявлення низьковисотних цілей, яке неможливо створити за допомогою РЛС, які об'єкт на висоті 100 метрів побачать на дальності до 40-50 км, залежно від рельєфу.

Розгортання РФ такої системи звісно пов'язана із вже регулярними та масовими атаками дронами, до яких цілком можуть додатися й, якщо називати речі своїми іменами, українські крилаті ракети "Паляниця" та західні, такі як Storm Shadow та AGM-158 JASSM.

Також варто додати, що у РФ ще у березні 2024 року оголосили про створення аналогів українських мобільних вогневих груп, які мають "полювати" на далекобійні дрони. Але вочевидь цей план так досі й залишається нереалізованим.

Читайте також: Як чехи локалізують виробництво БМП CV90, про потребу у 1000 одиниць яких говорили у Міноборони