xcounter
#

Яку головну перевагу мають ракети AGM-158 JASSM для України, і це не про дальність чи інші ТТХ

6399
F-16 з JASSM-ER, ілюстративне фото, джерело - U.S. DoD
F-16 з JASSM-ER, ілюстративне фото, джерело - U.S. DoD

Ймовірно Україна отримає версію ракети JASSM з дальністю у 370 км, але це не головна її перевага

Сполучені Штати вже восени цього року в одному з пакетів оборонної допомоги можуть офіційно оголосити про передачу Україні довгоочікуваних крилатих ракет AGM-158 JASSM для українських винищувачів F-16 - за позитивних прогнозів ми можемо отримати це озброєння вже наприкінці цього - на початку наступного року, хоча офіційно рішення про виділення цих ракет ще не прийнято.

Також залишається незрозумілим, чи дозволить США бити цими ракетами безпосередньо по території РФ - хоча є певна логіка в тому, що саме передача AGM-158 JASSM паралельно має все ж таки дотиснути прийняття цього рішення, бо в іншому випадку ефективність цього озброєння буде значно меншою - попри наявність власних далекобійних ударних дронів, реактивного дрона "Паляниця" чи нової балістичної ракети, Сили оборони України сьогодні все ж потребують далекобійного озброєння від союзників.

Читайте також: Якщо Польща буде купувати F-15EX, то зможе обирати між двома двигунами для цих літаків
F-16 ракета JASSM-ER
F-16 під час пуску ракети JASSM-ER, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force

Тим паче, що якраз у випадку з крилатими ракетами JASSM якраз йдеться про те, що Україна може отримати "опцію" стабільних постачань цього далекобійного озброєння, на що звертають увагу у виданні The War Zone.

Відповідно до даних з бюджетних документів Пентагону, а також звітах про закупівлю крилатих ракет JASSM, там надають наступні дані - що якщо говорити суто про AGM-158A, виробництво яких було завершено у 2021 рік, то їх було закуплено трохи більш як 2000 одиниць.

Разом з тим, якщо врахувати загальну "інвентаризацію" всіх закупівель JASSM, включно з майбутніми постачаннями JASSM-ER, то ця кількість може сягати аж 12 тисяч одиниць.

Таким чином, США цілком могли б забезпечити стабільні постачання Україні принаймні старіших версій ракет JASSM, заповнюючи свої склади новішими ракетами на заміну переданих у рамках програми президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority).

Раніше Defense Express розповідав, як США вже били та який результат отримали від ракет AGM-158 JASSM.

Читайте також: Як РФ могла роздути історію з "сербськими МиГ-29 для України" і обпіклася на 36 літаках